Kollegor som skriver läkarintyg för förlängning av hög­re körkortsbehörigheter (C, CE, D, DE – lastbil och buss, med och utan tungt släp) eller läkarintyg inför ansökan om behörighet har hört av sig till Transportstyrelsen och undrat varför det inte längre finns någon hälsodeklaration till blanketten.
Svaret är att detta är en del av en förenklad hantering inom Transportstyrelsen. Syftet är dels att fler ärenden ska kunna avläsas maskinellt, dels att underlätta för körkortsinnehavaren.
Ändringen lägger ett större ansvar på de läkare som undersöker patienterna och kan innebära att vi får vara mer noga med anamnesen. Är det en patient som man har kännedom om från tidigare besök och journalanteckningar är detta sällan något problem.
Flera kollegor berättar också att patienten ofta glömt att fylla i hälsodeklarationen och att det därför fått ske vid besöket. Det innebär att borttagandet av hälsodeklarationen i många fall kan bli en arbetsbesparing också för läkaren.
Från och med den 19 januari 2013 gäller dessutom nya regler för den periodiska medicinska lämplighetskontrollen för att inneha högre behörigheter. Redan fem år efter att man fått sin behörighet måste man lämna en hälsodeklaration och ett intyg om synprövning, oftast från optiker. Detta ska sedan ske upp till 40 års ålder. Därefter blir det läkarintyg från 45 års ålder på samma sätt som nu.
I dag ska läkarundersökningen därefter göras vart ­tionde år om man är »helt frisk»; det ändras från och med januari 2013 till vart femte år. Om Transportstyr­elsens läkare eller utredare bedömer att det i ett fall kommit fram uppgifter om sjukdomar som föranleder tätare kontroller kan patienten få villkor om att komma in med nytt läkarintyg tidigare än om fem år.