En myndighet kan inte ändra – utan bara förtydliga och precisera – vad riksdagen har beslutat. Det är en viktig del i vår demokrati. Myndigheters föreskrifter får därför inte tillämpas om de går längre än vad lagen medger.
Av körkortslagen framgår att tillstånd att inneha körkort förutsätter att de medicinska krav är uppfyllda som är nödvändiga med hänsyn till trafiksäkerheten. Det är en god ordning. Återkallelse av körkort får bara ske om körkortshavarens förutsättningar för rätt att köra ett körkortspliktigt fordon är så väsentligt begränsade genom bl a sjukdom att denna individ från trafiksäkerhetssynpunkt inte längre bör ha körkort, eller med andra ord när körkortshavaren är trafikfarlig. Även det är en god ordning.
Transportstyrelsens föreskrifter bygger på antagandet att alla med typ 1-diabetes är trafikfarliga, åtminstone när de kör tyngre fordon. Om det är en medicinskt korrekt bedömning, är allt i sin ordning. Om bedömningen är medicinskt felaktig, är föreskrifterna däremot olagliga.