Jag väljer bort smör inte bara för att det innehåller dubbelt så många kalorier, fem gånger mer transfett och 3–7 gånger mer mättat fett än lättmargarin. Smör innehåller dessutom tolv gånger ­mindre mängd D-vitamin än ­margarin och Bregott. Ännu värre är det kanske att den 3-procentiga mjölken inte innehåller ­D-vitamin. Den berikas inte, som lätt-, mellan- och ­minimjölk.
Under vinter­halvåret här i ­Norden bildas inte ­D-vitamin i kroppen (förutom vid en even­tuell solsemester). Fet fisk är den absolut ­rikaste källan till D-vitamin, men ­berikad mjölk, naturell lätt- och mellanfil, margarin (även flytande) och Bregott ger ­också tillskott. Ägg och kyckling ger också D-vitamin, men för ­övrigt är det dåligt med ­D-­vitamin i livsmedel.
Under vintern är det därför svårt att nå upp till rekommenderat D-vitamin­intag, ännu svårare är det om man väljer smör och 3-procen­tiga mejerivaror. Fruktyoghurt ­brukar inte heller ge något D-vitamin, och inte heller olika sorters olja.
De tillsatser som finns i lättmargarin skulle kanske också kunna kallas natur­liga? De finns ju i natur­en. För ­övrigt kan man inte sätta ­likhetstecken mellan »naturligt« och »nyttigt«. Flugsvamp är naturligt, men inte nyttigt, och därför äter vi inte flugsvamp. Linfrö innehåller det natur­liga giftet vätecyanid. Max 1–2 matskedar råa linfrön per dag rekommenderas, helst hela frön.