I Läkartidningen
49–50/­2012 manar Clas Sjöberg till ny debatt om missbruks­vården (vilken i ordningen?).
Vad gäller begreppen föredrar jag personligen som motsvarighet till »addiction medicine« termerna »missbrukarvården« eller »beroendevården«, men det må vara.
Utredningar och debatter har vi genom åren haft nog av. Jag bedömer att följande är mer centralt:
1. Allmän spridning av den nya utmärkta läroboken »Beroendemedicin« (redaktion professorerna Johan Franck och Ingrid Nylander, Studentlitteratur; 2011). På 347 sidor täcker man i 28 kapitel elegant hela området, alltifrån molekylnivå till klinisk implementering, med så mycket stöd av evidens av internationellt snitt som i dag är möjligt.
2. Tillämpning av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård (Socialstyrelsen; 2007), 219 sidor, där några av landets i dag främsta experter på området bidragit. Ny upplaga är aviserad.
3. Missbruksutredningens förslag, SOU 2011:35, 992 sidor, där utredaren Gerhard Larsson gjort ett ytterst gediget arbete med en rad eminenta experter. En del förslag är radikala – få se om nödvändigt politiskt mod finns.
Tack och lov har gedigen kunskap på området exploderat internationellt och tillämpas successivt också i Sverige. Vad vi faktiskt vet är långt viktigare än vad en och annan tycker.