Läkemedel från företag som är baserade i dessa fem länder kommer inte att skrivas ut av pakistanska läkare, förrän dessa länder har lämnat offentliga ursäkter, enligt det pakistanska läkarförbundets generalsekreterare i Punjab-provinsen, Shahid Rao, som också hävdar att pakistanska farmaceuter har lovat att inte sälja sådana läkemedel. Allt enligt AFP.

– Det är en väldigt olycklig bojkott som kan drabba många patienter i Pakistan. Och om bojkotten sprider sig till fler länder kan det bli problematiskt för patienter i de länderna, säger Lars Rönnbäck, chef för Apotekets läkemedelsenhet.

Stora delar av den europeiska läkemedelsproduktionen ligger i de fem länderna, till exempel företaget Bayer i Tyskland, Roche och Novartis i Schweiz och Solvay Pharma i Frankrike.

– I många fall hittar man säkert alternativa läkemedel, men det finns säkert också många fall där det blir svårt. Och det är inte alltid enkelt för patienten att gå över till ett alternativ, säger Lars Rönnbäck.

Som exempel på en grupp som har svårt att byta läkemedel nämner han diabetespatienterna. Det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk är en stor tillverkare av insulinprodukter.

Pakistans läkarförbund är inte medlem av WMA, World Medical Association. WMAs generalsekretare Otmar Kloiber påpekar dock att vad läkare och deras sammanslutningar än gör så får det inte skada patienter och folkhälsan, detta i enlighet med Genève-deklarationen som är den moderna versionen av den hippokratiska eden.