Den olaga handeln med läkemedel sker på webbplatser på Internet eller på svarta marknaden. Enligt WHO:s siffror har den globala handeln med förfalskade läkemedel ökat med 90 procent bara sedan 2005 och kommer att uppgå till 75 miljarder dollar 2010. Enligt Björn Beermann, professor vid Läkemedelsverket, rör det sig om hela skalan: från livsstilsläkemedel till livräddande läkemedel.
– Eftersom läkemedlen som säljs illegalt inte är kontrollerade kanske patienter inte köper originalpreparat utan förfalskade eller gamla utgångna preparat, sade Björn Beermann, som deltog i ett seminarium under onsdagens riksstämma i Göteborg.

Ett problem enligt Gunnar Hermansson vid Rikskriminalpolisen är att gränserna för vad som är lagligt respektive olagligt skiljer sig åt mellan olika länder. Hanteringen kan vara olaglig i Sverige men helt laglig i ett annat land.
– Handeln sker utan insyn från samhällets sida och kan inte alltid spåras till något enskilt land. Köparen betalar med kreditkortet och får sedan varorna skickade till sig. Vanligt är att kurirföretag transporterar varorna hem till dörren. Som köpare har du ingen kontakt med eller kontroll av någon läkare. Det görs inte heller någon kontroll av åldern även om många Internetapotek anger att köparen måste var 18 år, sade Gunnar Hermansson.
Enligt honom är det vanligt att Internetapoteken säljer anabola steroider och narkotikaklassade preparat. Sedan några år finns det kinesiska sajter som säljer rena substanser av just anabola steroider – som når Sverige.
– Vi har märkt att det dyker upp påsar med rena läkemedelssubstanser med till exempel testosteron. Köparen kan i den egna källaren tillverka läkemedel i tablettform eller injektioner, sade Hermansson.

Han anser att lagen är otydlig. Bara den som ”i uppenbart syfte” tänker sälja läkemedel olagligt riskerar att dömas till böter eller fängelse. Sällan leder fallen till åtal eftersom det är svårt att bevisa om det förekommit brott.
– Det blir inga rättsliga fall, och varorna går tillbaka ut i verksamheten igen. Och säljs troligen vidare igen, sade Hermansson.
Och enbart 5–10 procent av allt som flödar in i landet upptäcks av polisen.
– Vi har ingen som helst kontroll av den olagliga Internethandeln i dag.

Vanliga förfalskade läkemedel som säljs är Viagra, Reductil och Xenical, enligt myndigheten. En omfattande global spridning av falsk Tamiflu har också skett under det senaste året. Läkemedelsverket får även rapporter om livsfarliga läkemedel som spridits, nu senast från Panama där en ”epidemi” brutit ut.
– Epidemin hade krävt 26 liv på grund av att personerna tagit en hostmedicin som spetsats med dietylenglykol. Livsfarligt, med andra ord. Nyligen i USA fick vi veta att fyra personer fått en svårartad botulismförgiftning efter att ha fått i sig botulintoxin i ett läkemedel, sade Björn Beermann.

Den svenska myndigheten hör även talas om riskabla naturprodukter. ”Läkemedel” med namn som M2 Formula och Miracle Bion, där det sistnämnda sägs hjälpa mot allsköns sjukdomar som cancer, astma, demens och tbc och leder till kraftiga biverkningar som allvarliga infektioner. Björn Beermann är kritisk mot att så lite görs internationellt.
– WHO varnar om den olagliga försäljningen, men det finns inga aktioner. Och det krävs ett kraftfullt internationellt samarbete för att komma åt problemet. Måste rubrikerna om läkemedelsdöd komma i Sverige innan något händer?