Anledningen till chefsbytet är enligt tf landstingsdirektör Göran Stiernstedt att sjukhuset, efter en »intensiv period av strukturförändringar« med den stora sjukhussammanslagningen, ska gå in i en ny fas med verksamhetsutveckling i fokus. Han ser det därför som en bra tidpunkt att byta sjukhusdirektör.
– Vi har haft en dialog med Cecilia Schelin Seidegård, och det känns som rätt tid att någon annan leder sjukhuset in i nästa fas där man ska se över sjukhusets uppdrag, utveckla det interna arbetet och se hur medel för forskning och utveckling ska användas, säger Göran Stiernstedt, som framhåller att det inte finns något missnöje med Schelin Seidegård.

Den nye sjukhusdirektören Birgir Jakobsson, som tillträder posten 2 april, har erfarenheter från privat vård efter tre år som chef för Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Innan dess arbetade han som divisionschef för tidigare Huddinge Universitetssjukhus. Men Göran Stiernstedt förklarar att valet av direktör inte innebär att det finns planer på privatiseringar eller avknoppningar på Karolinska Universitetssjukhuset. Det är inte heller några frågor som Birgir Jakobsson kommer att driva.
– Nej, det finns inget uttalat i mitt uppdrag om detta, och det är inget jag kommer att driva på, säger Jakobsson.

Hans uppdrag är att fullfölja sammanslagningen mellan sjukhusen genom att påbörja den interna verksamhetsutvecklingen.
– Det finns många trådar att fånga upp. Vi ska se över hur det interna verksamhetsarbetet kan formas, ändra på arbetssätt och förbättra där det behövs. Jag har jobbat mycket med intern verksamhetsutveckling på HS och Capio.
Kan du ge exempel på vilka områden som ska förändras?
– Nej, jag har inga exempel. Det finns förbättringspotential på alla sjukhus.

Redan i veckan efter påsk startar en utredning av konsultföretaget McKinsey, som på uppdrag av den borgerliga landstingsledningen ska analysera effekterna av sammanslagningen. Utredningen, som ska vara klar efter sommaren, ligger till grund för utvecklingsarbetet.

Mikael Rolfs, ordförande i Karolinska Universitetssjukhusets läkarförening, är positiv till den nye chefen för att han verkar ha en annan syn på ledarskap. Personalenkäter på sjukhuset har tidigare visat att många läkare har varit missnöjda med den tidigare ledningens arbetssätt.
– Han har profilerat sig som en verksamhetschef som vill delegera befogenheter så långt ner som möjligt i organisationen, det vill säga ingen toppstyrning. Det har talats om en mer decentraliserad organisation. Vi får sedan se vad landstingets genomlysning av sjukhuset ger för resultat och hur arbetet går vidare, säger Rolfs.