Det var strax före påsk som SKL gick ut med ”arbetsgivarnytt” från avdelningen för arbetsgivarpolitik till personalansvariga i landstingen. Beskedet var att lokala parter inte får påkalla eller föra förhandlingar när centrala förhandlingar pågår, enligt det kommunala huvudavtalet KHA § 2. Huvudavtalet gäller mellan arbetsmarknadsparterna. SKL gick redan i början av april ut med att de ämnade ta upp arbetstidsfrågan i avtalsrörelsen och att de informerat Läkarförbundet att centrala förhandlingar åter ska aktualiseras.
Men i tisdags, 10 april, informerade SKL i ett nytt ”arbetsgivarnytt” till landstingen att ”redan påbörjade förhandlingar om avstegsavtal får fortsätta och avslutas” om lokala parter så vill. Markus Gustafsson, tf chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, förklarar varför ståndpunkten plötsligt ändrats:
– Arbetstidsfrågan är svår och komplicerad, till exempel hur vi ska lösa dygns- och veckovilan. Vi når ju inte heller fram till några avtal lokalt bland annat för att frågan är så komplex, speciellt för jourer för vissa specialitetsområden.
Hur tror du att de lokala parterna upplever svängningarna från er sida?
– Det är inte så konstigt. Vi har inte ändrat uppfattning. Själva frågan har hela tiden varit central, men vi vill försöka med lokala diskussioner, säger Markus Gustafsson.
Conny Gustafsson, chefsjurist på Läkarförbundet, blev upprörd över det första beskedet från SKL, men tolkar den senaste informationen som att förhandlingarna får fortskrida och lokala avstegsavtal får tecknas.
Vad händer med uppgjorda avstegsavtal om en central uppgörelse nås?
– Om vi får lokala avstegsavtal på plats, då gäller de fortsatt.
Varken Conny Gustafsson eller Markus Gustafsson vill kommentera vilka diskussioner om arbetstidsfrågan som förs i avtalsrörelsen.