Läkarförbundet, som tillhör majoritetsägarna tillsammans med Praktikerinvest, har länge velat sälja sin del i SalusAnsvar.
»Det är en viktig princip för ett fackförbund att inte vara storägare i ett enskilt börsbolag. Nu får Salus en bra ägare – DnBNor är sedan 1950-talet för de norska läkarna vad Salus är för de svenska«, säger Catarina Andersson-Forsman.
I budet till aktieägarna görs ingen skillnad mellan A- och B-aktier, vilket gynnar de små aktieägarna som till största delen innehar B-aktier. Till kategorin små aktieägare hör i hög grad den svenska läkarkåren.
Sammanlagt är budet värt 750 Mkr. Läkarförbundets andel av detta är värd ca 80 Mkr.
Direkt efter att budet blev offentligt rusade Salusaktien på börsen för att i det närmaste tangera budet på 35 kr per aktie. För att affären ska gå i lås krävs att DnB Nor blir ägare till över 90 procent av de utestående aktierna.
De nya – potentiella – ägarna till Salus är Norges största finanskoncern som förvaltar ett kapital på 1 600 miljarder norska kronor. De är Norges största liv- och pensionsförsäkringsbolag med ca 950 000 kunder samtidigt som de är landets största kapitalförvaltare.
Nyligen köpte DnB Nor Svensk Fastighetsförmedling och de har nämnts som tänkbara köpare av det statliga låneinstitutet SBAB. Koncernen är också sponsorer till svenska Tre Kronor.