Åtalet mot de tre mutanklagade Jönköpingsortopederna ogillades på tisdagen av tingsrätten i Jönköping.
Det var i augusti för fyra år sedan som personal på ortopedkliniken i Jönköping åkte på en resa till Prag. Inför resan beslutade klinikchefen att man skulle försöka ragga pengar från några läkemedels- och medicinteknikföretag. Sammanlagt fick man ihop 64 000 kronor, att fördela på de 42 resenärerna. Klinikchefen och två av läkarna som kontaktade företagen åtalades i augusti i år för mutbrott. Samtidigt åtalades företrädare för fyra av de företag som bidrog med pengar – sammanlagt 20 000 kronor.
Åklagaren hävdade att resan var att betrakta som en nöjesresa. Tingsrätten gick på försvarets linje och bedömde resan som en studieresa.
– Det som är viktigt är att det var en seriös resa. De åkte inte till Tjeckien för att köpa sprit, blommor eller choklad, säger Jonas Ågren, försvarsadvokat för den åtalade klinikchefen.
Han menar också att det i domen framkommit att det finns en nödvändig symbios mellan läkare och läkemedels- och medicinteknikföretagen, som det gäller att finna acceptabla former för. I sammanhanget var också summan avgörande, enligt Jonas Ågren. Enligt tingsrätten gick det endast att visa att läkarna hade kännedom om att bolagen bidragit med cirka 500 kronor per person.
Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm kommenterar domen på förbundets webbplats:
»Det nu gällande regelverket är mycket tydligt om vad som är tillåtet eller inte. Både industri och läkare har förändrat sitt samarbete. Nu kan det ske utan att misstankar om mutor riktas mot samarbetet.«
Åklagaren Nils-Eric Schultz har ännu inte fattat beslut om han ska överklaga domen till hovrätten, något som i så fall måste göras senast den 9 oktober.