Mats Ekdahl var chefredaktör på Läkartidningen när Doris Lessing 1998 lät novellen El Magnifico ha världspremiär i Läkartidningen. Novellen översattes till svenska av Solveig Nellinge på bokförlaget Trevi.


Varför valde den redan då framgångsrika författaren att premiärpublicera en novell i ett avlägset land som Sverige? Och i en skrift som kanske inte är känd just för sin skönlitterära inriktning?
– Jag var god vän med Solveig Nellinge, och hon litade på mig. Redan när jag var på tidningen Vi fick vi publicera en annan novell av Lessing. Det var också världspremiär och den trycktes sedan i The New Yorker, om jag minns rätt, förklarar Mats Ekdahl, numera generaldirektör vid Styrelsen för psykologiskt försvar.


Vad sa Lessing om det här?
– Jag tror inte att hon kommenterade det. Men mycket berodde också på att Solveig var så god vän med Doris Lessing. Solveig är död sedan ett par år tillbaka. Det är synd att hon inte får uppleva att Lessing får Nobelpriset.


Hur reagerade Läkartidningens läsare? En novell om en katt, som visserligen hostar, har ångest och får ena benet amputerat pga cancer, är kanske inget självklart läsämne för läkare.
– Vad jag minns reagerade läsarna uppskattande. Det här var ju på den tiden då Läkartidningen, i likhet med många andra medicinska tidskrifter, var smittad av den humanistiska medicinen, säger Mats Ekdahl.Ladda ner novellen som pdf Vi beklagar att pdf:en inte innehåller de bilder och illustrationer som ursprungligen fanns till artikeln i tidningen. Läkartidningen hade då inte tillstånd att publicera bilderna på webben.


Årets Nobelpris i litteratur går till engelska författaren Doris Lessing. »Den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning«, lyder motiveringen. Doris Lessing föddes i Iran 1919 av brittiska föräldrar, växte upp i Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe) och lämnade Afrika 1949 för London. Där gav hon ut sin första roman, »Gräset sjunger«, 1950. Den handlar om rasmotsättningar och romantik och utspelar sig i Rhodesia. Doris Lessing är en av de mest kända kvinnliga författarna någonsin – och det var med verket »Den femte sanningen« (1962) som hon etablerade sig som författare av rang. 2001 kom hennes senaste roman »Ljuvaste dröm« ut. Foto: Martin Cleaver/Scanpix