Ett nytt sjukintyg presenterades av Försäkringskassan den 7 februari. Det ska användas av alla läkare från och med den 1 mars.
Den största förändringen är kravet på läkaren att motivera sin bedömning när sjukskrivningstidens längd överskrider den som Socialstyrelsen rekommenderar i sitt försäkringsmedicinska beslutsstöd, se ‹www.socialstyrelsen.se›.
Den nya blanketten kommer att finnas automatiskt tillgänglig i de elektroniska journalsystem som finns, säger Kristina Hylén Bengtsson, Försäkringskassans projektledare för beslutsstödet. Men datumet 1 mars kommer inte att kunna hållas i alla system, bland annat i Gävleborg, Västerbotten, Västernorrland, Örebro och vissa delar av Östergötland. I sådana fall får de gamla intygen användas så länge, men motiveringen måste lämnas ändå. Den ska då skrivas under »övriga« upplysningar, påpekar Kristina Hylén Bengtsson.
– Annars hör vi av oss, säger hon.
LT: Vilka motiveringar godtas?
– Det är svårt att säga i förväg. Man får titta på hela intyget.
Nytt är också att sex kryssrutor som tidigare skulle fyllas i vid heltidssjukskrivning har försvunnit.
– De var inte så populära. Och vi fick inte alltid så bra svar på dem.
I stället ska patientens arbetsuppgifter beskrivas utförligare och mer konkret, så att det framgår vilken sysselsättning arbetsförmågan är bedömd utifrån.
På det nya intyget ska det också beskrivas mer konkret på vilket sätt sjukdomen begränsar patientens förmåga eller aktivitet.
– Vi vill veta vad man trots sjukdom kan göra.
Längst ner på intyget finns också plats för läkarens arbetsplatskod och förskrivarkod.
– Det är nytt. Vi behöver ha en identifikation för att kunna följa upp vilken effekt beslutsstödet får.
Men just förskrivarkoden ska Försäkringskassan inte använda, säger Kristina Hylén Bengtsson.
– Det har varit känsligt med förskrivarkoden. Vi kommer inte att använda den. Den blir frivillig.
LT: Varför är den då med på intyget?
– Från början var det Socialstyrelsen som ville ha den med. Nu har vi backat, och från Försäkringskassans sida kommer vi inte att se på enskilda läkares sjukskrivningsmönster. Det är inte vår uppgift.
Inte heller Socialstyrelsen kommer att använda förskrivarkoden, säger Claes Tollin på Socialstyrelsen.
– Vi kommer inte att använda förskrivarkoden i vår tillsyn. Vi tittar bara på arbetsplatsnivå. Vi har inget annat uppdrag i dag.
Däremot kan en verksamhetschef begära ut uppgifter på förskrivarnivå från Försäkringskassan, efter tillstånd från förskrivarna. Förskrivarkoden är ett sätt för verksamhetschefen att kvalitetssäkra sjukskrivningsprocessen på sin enhet, enligt Tollin. Och Socialstyrelsen kommer också att fråga verksamhetscheferna hur de följer upp beslutsstödet.
Det nya intyget heter »Medicinskt underlag för bedömning av förmåga att arbeta vid sjukdom«. Det ersätter »Medicinskt underlag för bedömning av rätt till sjukpenning och eventuellt behov av rehabilitering«.





Så här ser det nya intyget ut Ladda ner PDF


Det nya sjukintyget från Försäkringskassan