Anders Ekbom har ingått i den panel som lämnat synpunkter kring cancerforskningen i Cancerfondens årsrapport. Han står inte bakom huvudslutsatsen i årsrapporten – att kliniska forskningsprojekt som finansieras med de allmänna forskningsmedlen ALF bör väljas ut centralt och i en nationell konkurrens. I dag sker fördelningen av pengarna lokalt i landstingen, vilket enligt rapporten riskerar att sänka nivån på forskningen.
– Jag ser problem med att staten ska ta beslut om dessa pengar, det är en inställning som finns i vissa forskningsgrupper. Detta har diskuterats förr och har till exempel avvisats av den statliga utredningen. Ett problem är att landstingen, som själva bidrar till ALF, naturligtvis vill vara med och bestämma över medlen, säger Anders Ekbom.

Han ser andra sätt att nå bättre forskning – genom kvalitetssäkring. En avrapportering skulle kunna göras centralt, menar Anders Ekbom. Ett sådant förslag finns i den statliga utredaren Olle Stendahls delbetänkande om den kliniska forskningen. Det innebär att Vetenskapsrådet och SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, kan följa upp och utvärdera forskning som finansieras med ALF-medel. I återkommande rapporter kan prioriteringsprocesser, antalet projekt, tjänster, publiceringar och disputationer redovisas. Utvärderingen kan sedan ligga till grund för omfördelning av medel.

Cancerfonden tar även upp andra problemområden i rapporten. Fördelningen av ALF-medel är orättvis: Lund och Göteborg får mer än andra om man ser till utbildningarnas storlek. En del ALF-medel riskerar också att försvinna i sjukhusens budgetar, enligt rapporten. Vidare nämns att dagens kliniska spetsforskning lider av universitetssjukhusens dubbla huvudmannaskap, landsting och stat/universitet, och att det finns dåliga strukturer för samordning mellan rutinsjukvård och klinisk forskning.

Trots forskningsframgångar är det dålig prognos för många tumörformer. Cancerfonden anser att det saknas individanpassade, skräddarsydda behandlingar och att sjukvården ofta har svårt att ta till sig nya behandlingsmetoder, till exempel nya cancerläkemedel. När det gäller inriktning på forskning finns det i dag ont om idéer och strategier för primärprevention, vilket märks i Cancerfondens eget »visionsindex« över cancerformer.

Läs hela rapporten på
www.cancerfonden.se

ALF-medel

ALF står för Avtal om läkarutbildning och forskning. Det är ett avtal om ersättning från staten till hälso- och sjukvården som ska täcka de merkostnader som klinisk grundutbildning och forskning medför. Medlen avser endast grundutbildning och forskning som universitetet prioriterat. Källa: Medicinska fakulteten, Lunds universitet.