Hjärtkirurgi på barn och ungdomar ska endast få bedrivas vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Lund de närmaste fem åren.
Det beslutade den så kallade Rikssjukvårdsnämnden den 7 maj och meddelade därmed sitt första tillstånd att bedriva så kallad rikssjukvård.
Rikssjukvård är vård som vinner på att koncentreras till ett eller två landsting, men som ska ha hela landet som upptagningsområde.
Barnhjärtkirurgi bedrivs redan i dag endast i Göteborg och Lund och inga andra hade ansökt om tillstånd. Att behålla vården i båda landstingen ligger i linje med Rikssjukvårdsnämndens generella överväganden.
– Två landsting är generellt bättre än ett ur konkurrens- och säkerhetssynpunkt, säger Klas Öberg, chef för Socialstyrelsens enhet för rikssjukvård som bereder nämndens ärenden.
Rikssjukvårdsnämnden har verkat sedan början av 2007 och avgör vad som ska definieras som rikssjukvård och beslutar om tillstånd att ge sådan vård.
Förutom hjärtkirurgi på barn och ungdomar har nämnden hittills definierat även följande vård som rikssjukvård: Ögononkologi, epikardiella pacemakerinsättningar och svåra fall av transvenösa pacemakerinsättningar på barn och ungdomar med medfödda hjärtfel samt toraxkirurgiska ingrepp på GUCH-patienter (vuxna med medfödda hjärtfel). Men vem som ska få tillstånd att bedriva sådan vård är ännu inte bestämt.
Nämnden väntas under 2008 även definiera vad som är rikssjukvård inom områdena svåra brännskador samt hjärt-, lung- och levertransplantationer.
Alla landsting har dessutom uppmanats att lämna förslag till Rikssjukvårdsnämnden om vilken vård som bör vara rikssjukvård. Förslagen ska vara inne den 31 maj.
Publicerad:
Läkartidningen 19/2008
Lakartidningen.se