I oktober förra året presenterade Socialstyrelsen ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd med rekommendationer om sjukskrivningstider för en lång rad diagnoser.
Men några rekommendationer har väckt intensiv debatt, främst dem för utmattningssyndrom. För denna diagnos föreslogs ingen eller kort sjukskrivning, i ett första utkast. Arbetet har skjutits upp och flera olika arbetsgrupper har varit inblandade.
I beslutsstöden som presenterades idag, den 15 maj, skriver Socialstyrelsen att återhämtningen för patienter med väldiagnostiserat och uttalat utmattningssyndrom inte sällan tar ”mer än 6 månader och i vissa fall upp till ett år eller längre”.
Rekommendationer presenterades även för elva andra psykiatriska diagnoser samt för långvarig smärta och symtom.
– Att Socialstyrelsen nu landat med hela det omfattande regeringsuppdraget kring sjukskrivningsrekommendationer är viktigt både för patienterna och läkarkåren. Vägen till denna mer nyanserade bild av vad som gagnar patienterna bäst har varit lång. Det beror till stor del på att evidensen, särskilt kring de psykiska diagnoserna, är bristfällig, säger Bo Lindblom, chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läs mer om utmattningssyndrom
http://www.socialstyrelsen.se/Amnesord/halso_sjuk/riktlinjer/forsakringsmedicin/specnavigation/Spec_rekommendationer/psykiska/Utmattningssyndrom.htm