Nils Simonson, kirurg och föreläsare, är den ene av två läkare bland årets Sommar-pratare i P1.
Som kirurg säger han sig ha »skurit i allt som rör på sig«. Mesta delen av sin karriär har han varit verksam i Östersund och Uppsala. För fem, sex år sedan sa kroppen stopp. Han drabbades av en immunkollaps på grund av 70 timmars arbetsvecka, berättar han, fick reumatoid artrit och kunde inte längre operera. Då började han föreläsa, ofta om hjärnan, stress, kreativitet, hur människan förhåller sig till förändringar, om sjukskrivningsfrågor och varför vi svenskar mår så dåligt trots att vi har det så bra. Det blir över hundra föreläsningar om året.
För tre år sedan blev han själv frisk.
– Jag delade en flaska whisky med en norsk läkare uppe i Nordnorge. Han såg mina svullna fingrar och sa »kasta alla mediciner i brusefåtöljen och börja med omega-3 istället«.
Nils Simonson läste »4 000 sidor« om omega-3, slutade med cellgifter och kortison och började med fettsyror istället.
– Jag har aldrig mått så bra.
Han tycker att sjukvården mer borde intressera sig för förebyggande hälsovård, han tror på stenålderskost, regelbunden sömn och motion.
– Vi lämnade ju blodiglar och lavemang så varför inte gå in i ett nytt tänkande nu?
Trots tillfrisknandet är det inte aktuellt att börja operera igen.
– Jag är 65 och som kirurg måste man hålla på regelbundet annars förlorar man känslan.
I slutet av 1990-talet kunde Läkartidningens läsare ta del av Simonsons krönikor och ritade gubbar. Idag skriver han varje vecka i Dagens medicin.
Nils Simonson sommarpratar i P1 den 21 juli kl 13.
Den andre läkaren bland Sommar-pratarna är psykiatern, professorn och deckarförfattaren Åsa Nilsonne. Hon har sitt program den 14 juli.