Birgitta Rydberg exemplifierar med doktorer som använder sig av rena kvacksalverimetoder, men också som överförskriver narkotiska preparat.
– Det är viktigt att betona att det inte handlar om »den vanlige läkaren« utan oftast om pensionerade och äldre doktorer med en egen, mindre praktik, säger Eva Nilsson Bågenholm.
– Det är i allmänhet svårt för Socialstyrelsen att komma åt dem eftersom det krävs en omfattande bevisbörda. Ibland kan det ta år innan legitimationen slutligen kan dras in.
Att dra in legitimationen för en läkare är ovanligt, årligen handlar det om en handfull fall. Under åren 2002 och 2006 blev 54 doktorer av med legitimationen.
Den vanligaste orsaken till indragen legitimation är sjukdom. Andra fall kan vara läkare som skriver ut stora mängder narkotiska preparat som sedan säljs vidare på den svarta marknaden.
– Inte sällan blir läkarna lättade när de blir av med legitimationen – de kan ha varit utsatta för hot av sina patienter och tvingats skriva ut recept, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Den sittande patientsäkerhetsutredningen har fått i uppdrag att komma med förslag på hur problemet ska lösas.