Gunnar Johansson är allmänläkare och docent vid Uppsala universitet. 1999 arbetade han som husläkare vid Nyby vårdcentral i Uppsala och var den svenska koordinatorn för Advantage-studien. Han blir förvånad över uppgifterna om att den skulle vara en marknadsföringsstudie. Det var aldrig något som han fick information om eller misstänkte vid tiden för studien.
– Nej, då hade jag hoppat av, det har jag gjort förut när jag har genomskådat att det varit frågan om marknadsföringsstudier, säger han.
Gunnar Johansson hade tidigare genomfört några astmastudier tillsammans med Mercks dotterbolag MSD i Sverige, och det var antagligen därför som han valdes till koordinator i Sverige för Advantage, tror han.
Han förnekar att de allmänläkare som var med i studien valdes ut av MSDs marknadsavdelning.
– De flesta prövarna deltog nog på mitt förslag. Det var inte så att MSD sa att vi ska ha den med för att han är viktig ur försäljningssynpunkt, säger han.
Men samtidigt berättar han att det inte är ovanligt att marknadsavdelningen har synpunkter och förslag på vilka läkare som ska ingå.
– Men följer man marknadsavdelningens idéer så får man aldrig ihop studien. Den som är en viktig doktor för dem behöver inte vara en duktig prövare, säger han.
Han framhåller att den kommersiella effekten i Sverige inte kan ha blivit särskilt stor för MSD.
– Nitton prövare påverkar ju inte den svenska förskrivningen nämnvärt. Det här var ju inte heller några opinionsledande doktorer som var med.

Gunnar Johansson står som nummer tre av tio författare på den publicerade studien. Och han bekräftar den bild som tidigare framkommit att studierna spökskrivs av företag. Som enskild författare bidrog han ganska lite, minns han.
– Man får ett färdigskrivet manus som man får tycka till om, men man har ju oftast inte tillgång till hela databasen och kan sitta och laborera med data, säger han.
Hur mycket han fick i ersättning kommer han inte ihåg. Men det var frågan om en koordinatorsersättning som skulle täcka den arbetstid som gick åt till olika möten.
– Säg att jag fick runt 15 000 kronor, så det är inga stora summor det handlar om, säger han.
Gunnar Johansson står nu som medförfattare till en vetenskaplig artikel vars ärliga uppsåt ifrågasätts i samma tidskrift där den en gång publicerades, men han känner sig inte lurad av Merck.
– Nej, det tycker jag inte. Det fanns ju en vetenskaplig frågeställning som var adekvat, säger han.