Socialstyrelsen fick under sommaren signaler om att patientsäkerheten var i fara på olika håll på grund av en ansträngande vårdsituation. För att få en lägesbild gjorde Socialstyrelsen den 5 augusti oanmälda besök och intervjuer med chefer och andra anställda vid sex akutsjukhus i landet.
Granskningen visar att patientsäkerhetsbristerna med överbeläggning och utlokalisering som Socialstyrelsen konstaterade i en större tillsyn 2003 kvarstår, även om sjukhusen har vidtagit åtgärder för att hantera sådana situationer. Men problemet verkar snarare ha vuxit i omfattning.
Ur rapporten den 3 oktober:
»Socialstyrelsen ser allvarligt på tillståndet inom slutenvården med frekventa överbeläggningar och behov för enskilda kliniker och avdelningar att utlokalisera patienter. Särskilt anmärkningsvärt är att detta system enligt den intervjuade personalen har ökat till att nu vara vanligt under hela året, och inte bara under längre helger och sommarperioden.”
Ständig överbeläggning och utlokalisering betraktas numera av många av de intervjuade som ett normaltillstånd vid sjukhusen, vilket tillsammans med bland annat tidsbrist leder till att riskabla situationer och riskhändelser inte alltid rapporteras. I förlängningen kan det leda till att anmälningsplikten enligt Lex Maria inte fullföljs, skriver Socialstyrelsen.
I rapporten uppmanas berörda huvudmän, det vill säga landstingen, att se över hela systemet med att utlokalisera patienter och se till att avvikelsesystemen fungerar.
Socialstyrelsen påpekar att det enligt 2 e § Hälso- och sjukvårdslagen ska finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att ge en god vård.
– Vårdgivarna måste se över det här och ha vårdplatser så det räcker så att man kan undvika överbeläggningar och utlokaliserade patienter, säger Heléne Dahl Fransson vid regionala tillsynsenheten i Malmö.
Tillsynsenheten i Malmö har studerat situationen vid två av de sex granskade sjukhusen, Universitetssjukhuset MAS i Malmö och Universitetssjukhuset i Lund.
– Vår upplevelse är att det i Skåne har blivit mer vanligt förekommande med överbeläggningar och utlokaliseringar, säger Heléne Dahl Fransson.
Den 5 augusti hade medicinkliniken i Malmö 16 patienter utlokaliserade. Neurologkliniken vid samma sjukhus hade 7 patienter utlokaliserade.
Övriga fyra sjukhus var Södersjukhuset i Stockholm, Norrtälje sjukhus, Sundsvalls sjukhus och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Läs hela rapporten »Överbeläggningar – utlokaliserade patienter«, på Socialstyrelsens webbplats.