Nationella patientsäkerhetscentrum finns i flera andra länder. Deras uppgift är att åstadkomma en bättre kunskapsstyrning på patientsäkerhetsområdet, genom att bland annat initiera forskning, göra kunskapssammanställningar och återföra kunskapen till sjukvården.
I sitt betänkande, som ska presenteras i mitten av december, kommer Patientsäkerhetsutredningen att föreslå att även Sverige får ett nationellt patientsäkerhetscentrum. Det avslöjade huvudsekreteraren Per-Anders Sunesson vid ett symposium om patientsäkerhet på riksstämman på fredagen.
– Alla problem löses inte med lagstiftning, säger han. Det behövs också system för kunskapsstyrning. Därför kommer vi att föreslå att ett nationellt patientsäkerhetscentrum inrättas.
I andra länder finns olika modeller för hur ett sådant centrum är organiserat; som en myndighet eller uppbyggt av fristående organisationer. Patientsäkerhetsutredningen kommer inte att lägga något förslag om hur organisationen ska se ut, säger Per-Anders Sunesson till Läkartidningen:
– Vi pekar på behovet av ett centrum och föreslår att regeringen tillsätter en kommitté som får ta ställning till organisationsfrågan.
Per-Anders Sunesson bekräftade också på fredagen, för första gången, pressuppgifterna att utredningen kommer att föreslå att HSAN:s disciplinpåföljder – varning och erinran – ska avskaffas (se nedan). Samtidigt föreslår man hårdare tag mot en mindre grupp riskindivider, med större möjligheter att dra in legitimationen och skärpta krav på tillsyn under prövotiden. Det här innebär att utredningen kommer att föreslå förändringar av HSAN:s roll och uppgifter.
Enligt utredningens förslag ska det nuvarande regelverket ersättas av en ny lag om patientsäkerhet. Vårdgivaren ska ha ett övergripande ansvar för patientsäkerheten, på samma sätt som arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön i arbetsmiljölagen.
För att komma åt de vårdgivare som missköter sig ska utredningen föreslå att reglerna om vite skärps. Under utredningsarbetet har man också diskuterat idén att införa patientsäkerhetsbrott som en ny brottsrubricering, analogt med arbetsmiljöbrott. Men det förslaget kommer man inte att lägga fram, säger Per-Anders Sunesson:
– På den punkten blev jag nedröstad av experterna. De befarar att det kan motverka den större öppenhet som vi eftersträvar, i synnerhet hos privata vårdgivare.

Läs även:

LT nr 47/2008: HSANs disciplinpåföljder slopas https://lakartidningen.se/engine.php?articleId=10785