Spektrumet av sjukdomar som kan drabba resenärer i fjärran länder är brett, och det omfattar allt från välkända malaria och dengue till sällsynta infektioner som de flesta läkare i bästa fall bara läst om.
För malaria gäller den enkla regeln att tiden från smitta till diagnos och behandling avgör överlevnadschanserna, berättade Lars Rombo från malarialabbet på Karolinska institutet vid ett symposium på riksstämman.
– Inom de två första dygnen avlider en promille av de obehandlade patienterna. Inom en vecka dör var femte.
Antalet svenskfödda personer som drabbas av malaria minskar. En majoritet av dem som drabbas i dag är immigranter från icke-EU-länder. Tack vare snabb behandlig avlider mindre än en procent av de svenska malariapatienterna. Störst risk att avlida löper ”tropikräven” – västerlänningen som blir diagnostiserad utomlands.
För att en feberpatient som kommit hem från ett utomeuropeiskt land ska få rätt diagnos finns ett antal viktiga saker att tänka på, menade Leif Dotevall från Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.
För det första att reseanamnesen blir ordentligt gjord.
– Man måste ta reda på var patienten varit och vad hon gjort. Det är skillnad mellan att sitta i hotellobbyn och att vandra Inkaleden.
Läkare måste också känna till de ovanliga diagnoserna och vara medveten om de fallgropar som finns, som att hög feber utan andra symtom kan vara tyfoidfeber.
– Man måste också vara klar över att resistenta bakterier följer med resenärerna hem.
Till de sjukdomar som inte sällan misstolkas hör den hereditära autoimmuna sjukdomen familjär medelhavsfeber. Sjukdomen ger feber och förhöjda inflammatoriska parametrar och debuterar oftast i unga år. Inte sällan tas den för blindtarmsinflammation.
I Sverige är ett hundratal fall av sjukdomen kända. Sjukdomen har funnits sedan biblisk tid i östra Medelhavsområdet.
– Sjukdomen kan ha haft ett överlevnadsvärde om man varit anlagsbärare, genom att man klarar smittkoppor bättre, sade Stefan Berg vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.
Obehandlad kan familjär medelhavsfeber i värsta fall leda till njursvikt. Den behandlas effektivt med kolchicin.