Unga kvinnor är i dag mer restriktiva till p-piller än vad tidigare generationer har varit.
– Mediers larmrapporter kring p-piller har skrämt de unga kvinnorna, sade bland andra Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Universitetssjukhuset, vid Svensk förening för obstetrik och gynekologis seminarium »Kan vi påverka dagens aborttal?« vid riksstämman på torsdagen.
Nativiteten i Sverige är högst i Norden. Samtidigt toppar Sverige abortsiffrorna, vilket föranlett regeringen att tillsätta en utredning under Anders Milton, som ska presenteras i april 2009.
Men abortmönstren varierar.
– Det är dubbelt så vanligt med aborter i Stockholm som i Kronoberg, framhöll Viveca Odlind, professor i gynekologi, Läkemedelsverket, som tidigare presenterat ett globalt perspektiv och visat att medicinskt osäkra aborter är ett stort problem där abort är förbjudet, inte minst på den afrikanska kontinenten, där endast ett par–tre länder i lag tillåter abort.
Förändrade preventivmedelsvanor och minskad sex- och samlevnadsundervisning i skolorna är förklaringar som lyfts fram till de stigande abortsiffrorna i Sverige. Det finns också strukturella förklaringar bakom ökningen. Ändrade befolkningsmönster medför ändrade beteendemönster. Kvinnor med utländsk bakgrund är överrepresenterade i abortsammanhang, visar intervjustudier gjorda vid Järvafältet, Stockolm, där 1 286 kvinnor intervjuades. Bland kvinnor med utländsk bakgrund visade sig aborterna vara tio procent fler och preventivmedelsanvändningen tio procent lägre än i gruppen svenskfödda i samma område.
– Vi hade patienter från 77 olika länder, flest från Iran, Irak och Eritrea, med olika religioner. Utbildningsnivå och immigrantstatus var oberoende faktorer, och ingen enskild grupp stack ut, berättade Catharina Zätterström, samordningsbarnmorska och verksamhetsutvecklare för mödravårdscentraler och ungdomsmottagningar i sydvästra Stockholm samt vice ordförande i Barnmorskeförbundet:
– Det visade sig inte vara sällsynt att kvinnor gör upprepade aborter under narkos.
Sverige hade i fjol 21 aborter per 1 000 kvinnor i fertil ålder, 15–44 år. Tonårsaborterna var 24,8 aborter per 1 000 flickor. Aborttalen varierar dock stort inom landet. Kronoberg, Jönköping och Blekinge ligger lågt, medan storstäderna och Gotland toppar. 2007 var aborttalen i Kronoberg 13,7 medan de i Stockholm, Göteborg och Gotland låg på 30 eller över. Siffror för första halvåret 2008 bekräftar trenden. Bland tonåringar är aborttalet högst i Stockholms kommun och i Malmö kommun, tätt följt av Norrbottens län. Lägst aborttal bland tonåringar har Blekinge, Kronobergs och Jönköpings län, visar siffror från Socialstyrelsen.
– Vi har konstaterat en attitydförändring i samhället, kommenterade Ann Britt Törn, enheten för STI och HIV-prevention, Socialstyrelsen, vid seminariet och berättade att Socialstyrelsen arbetar med att ta fram en kunskapsvägledning för ungdomsmottagningarna.