Socialminister Göran Hägglund ville som inbjuden talare vid Läkarförbundets fullmäktigemöte i början av december inte göra några utfästelser om ökade generella statsunderstöd till vården.
Fler varsel, ett stimulanspaket och ett bilindustristöd senare öppnar dock Göran Hägglund dörren för att ett statligt extrastöd kan komma att tillföras hälso- och sjukvården från och med 2010, eventuellt tidigare:
– Vid vårpropositionen måste vi göra en mer samlad bedömning av läget. Men vi väntar inte passivt till den dagen, utan vi följer ställningarna från dag till dag, säger Göran Hägglund i samband med en intervju för Läkartidningen.
– Det handlar inte om att vi inte vill ge pengar till området, utan att i en snabbt krympande ekonomi ta ansvar i en situation så att vi inte kastar ner Sverige i en lågkonjunktur med stora ekonomiska bekymmer som kan komma att hålla i sig under många år. Vi måste ansvarigt vända på varje krona, säger Göran Hägglund.
Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm kommenterar:
– Det är synnerligen angeläget att regeringen ger besked om ökade statsbidrag.
– Besparingarna har redan börjat. Två avdelningar på min klinik på Sahlgrenska, 200 sängplatser, kommer under året att stängas, säger Eva Nilsson Bågenholm.