Åtta extra miljarder i statsbidrag till sjukvården från och med år 2010. Det kommer att behövas med anledning av finanskrisen och ett väntat sjunkande skatteunderlag. Det bedömer förbundsordförande Eva Nilsson Bågenholm. Hon lyfte frågan mot slutet i sitt inledningstal vid förbundets fullmäktigemöte på förmiddagen den 4 december i Näringslivets hus i Stockholm, i samma stund som Riksbanken chocksänkte räntan med 1,75 procentenheter.
Det är med oro förbundet ser på sjukvårdens ekonomiska förutsättningar, särskilt i ljuset av finanskrisen. Färre vårdplatser, längre köer och en försämrad patientsäkerhet befaras bli följden av redan beslutade landstingsbudgetar för 2009, enligt Bågenholm.
– Nu måste 13 av 21 landsting dra ner inför 2009. Vi vet vad det innebär alltför väl. Det är synnerligen angeläget att regeringen ger besked om ökade statsbidrag, sa hon.
Som inbjuden talare strax därefter fick socialminister Göran Hägglund reagera på detta krav.
Stabiliteten för sjukvården är hygglig för 2009, enligt Göran Hägglund.
– Men det finns en risk för 2010, och det kommer vi att följa väldigt, väldigt noggrant, sa Hägglund.
– Löser vi inte finanskrisen kan vi glömma de andra problemen, sa han också.
Också Lars Nevander, ledamot av förbundets centralstyrelse, CS, lyfte statsbidragsfrågan, men passade i samma andetag på att påminna Hägglund om vikten för Sverige av att ett klimatavtal sluts i Köpenhamn 2009.
Flera tusen tjänster väntas nu försvinna i sjukvården i Stockholm, Göteborg och Skåne, enligt Nevanders summering.
– Det ser inte bra ut inför 2009. Eva vill ha åtta miljarder, jag är nöjd med fem. Vill du inte göra något nu? sa Nevander till Hägglund, som svarade:
– Den svenska hälso- och sjukvården kostar 240 miljarder kronor. Av detta kommer 17 miljarder från staten. Jag har svårt att tänka mig att varje konjunkturnedgång betalas av staten. Det skulle vara olämpligt av mig att utlova tiotals miljarder, sa Hägglund.
– Fem! replikerade Nevander.
– Det skulle vara oansvarigt, det också, sa Hägglund.
I regeringens stimulanspaket som presenterades dagen därpå, den 5 december, fanns heller ingen satsning på landstingen med, se även ruta nedan.
Ett löfte från Göran Hägglund var dock att »inom kort« presentera direktiven till den utredning som ska titta på vilka regler som ska gälla för vård till gömda och papperslösa. Direktiv som Läkarförbundet väntat på sedan i våras.
Att Sverige får återkommande internationell kritik i frågan är »pinsamt«, enligt Hägglund.
– Och många i vården ställs inför svåra ställningstaganden, och det är inte schyst, sa Hägglund.