I sitt betänkande, Patientsäkerhet. Vad har gjorts? Vad behöver göras? (SOU 2008:117), som Patientsäkerhetsutredningen överlämnade den 17 december lägger utredningen fram en lång rad förslag. Här är några av dem:
* En ny patientsäkerhetslag ersätter lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (LYHS). Vårdgivare blir skyldiga att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. All hälso- och sjukvårdspersonal ska rapporter risker till vårdgivaren, och vårdgivaren ska rapportera utreda tillbud och negativa händelser som inträffar. När en vårdskada uppstått ska vårdgivaren informera patienten om detta samt om orsak, åtgärder och möjligheter till ersättning. Socialstyrelsen ska övervaka att vårdgivarna följer den nya lagen.
* Patienter ska inte i anmälan behöva precisera vem som gjort fel. Anmälan ska i fortsättningen lämnas till Socialstyrelsen, som får ökat och bredare utrednings- och tillsynsansvar. Vid behov är det Socialstyrelsen som sedan gör anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).
* Påföljderna varning och erinran slopas. I stället införs skärpta regler om prövotid och återkallelse av legitimation.
* Socialstyrelsen får tillgång till uppgifter i belastnings- och misstankeregistren i legitimationsfrågor.
* Arbetsgivare ska bli skyldiga att ställa krav på att utdrag ur belastningsregistret lämnas av den som blir erbjuden anställning inom hälso- och sjukvården.
* Apotekspersonal blir skyldig att anmäla läkare till Socialstyrelsen vid misstankar om överförskrivning av bland annat narkotiska läkemedel.
*Sakkunniga läkare som anlitas i försäkringsärenden samt försäkringsläkarna vid Försäkringskassan ska inte ställas under statlig tillsyn.
* Ett nationellt patientsäkerhetscentrum inrättas.

Läkarförbundet välkomnar förslagen från Patientsäkerhetsutredningen. Det skriver förbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, tillsammans med Lisbeth Löpare Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet, och Håkan Hedman, ordförande i Njurförbundet, i en gemensam debattartikel, Mot en säkrare vård. Alla tre har varit experter i utredningen.
Även Sveriges Kommuner och Landsting reagerar positivt:
– Förslagen ligger helt i linje med de synpunkter vi fört fram och den satsning vi driver för ökad patientsäkerhet. Den nya lag som föreslås kommer att bidra till att minska skadorna i vården, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.