Hamas agerande är en förbrytelse mot den egna befolkningen.

Först och främst måste den stora förlusten av människoliv i Gaza beklagas djupt. Det är mycket sorgligt att civila dödas och det gäller särskilt barn.

Det israeliska angreppet kommer som ett svar på åtta års daglig beskjutning med tusentals raketer och robotar mot civilbefolkningen i södra Israel. Hamas skjuter dessa raketer och robotar urskillninglöst på israeliska barndaghem, skolor, diskotek och köpcentra. Hade Hamas bättre kunnat sikta in sina dödande robotar hade man i dag haft tusentals dödade och sårade civila israeler.

Hamas är en fundamentalistisk islamisk organisation finansierad av Iran som har som främsta mål att förinta staten Israel. Hamas använder uttryckligen sin egen civilbefolkning som gisslan för att attackera Israel (se länk från Hamas egen TV, http://www.youtube.com/watch?v=kBYtij4Q7sE ). Därmed bär Hamas ansvaret för såväl döda, skadade som lidande både i Gaza och i Israel.

Vi undertecknande svenska läkare beklagar lidandet hos alla oskyldigt drabbade i den här konflikten samtidigt som vi fördömer Hamas användning av civila som mänskliga sköldar genom att använda bostäder, moskéer, ambulanser, köpcentra, skolor etc. som raketramper, vapenförråd, militära posteringar m m.

För att visa att Israel för ett krig mot Hamas och inte mot den palestinska civilbefolkningen har Israel gjort eldupphör i tre timmar under förmiddagen, »en humanitär korridor« för att förse de drabbade palestinierna med mat, medicin och förnödenheter. Hamas fortsatte under dessa timmar att beskjuta södra Israel.

En varaktig fred i området är avgörande för samtliga. Ett omedelbart vapenstillestånd kan uppnås om Hamas upphör med raketbeskjutning av civila israeliska mål och tillåter internationell bevakning av Gazas gränser för att förhindra vapensmuggling. Vi välkomnar alla allvarliga fredsinitiativ som kan leda till fred för både israeler och palestinier.

Peter Borenstein
Annelie Brauner
Gabriella Cohn Cedermark
Catarina R Dolsten
Ita Erdheim
Monica Feder
Tehila Fischer
Björn Fischler
Alexander Gonn
Gunilla Hedlin
Sofia Hollenberg
Mikael Horal
Peter Horal
Georg Klein
Adam Ilicki
Marek Intner
Thomas Karte
Helena Kazarina
Jan Konar
Klas Kärre
Hugo Lagercrantz
Anna Loewenstein
Marie Löfström
Per-Olof Michel
Paul Movschenson
Antal Nemeth
Sam Okret
Roza Peste
Jovan Rajs
David Revesz
Peter Revesz
Regina Rodau
Stanislaw Rodau
Mikael Romanus
Samuel Rotstein
Olga Rumyantseva
Alexandra Sikora
Nils Simonson
Jack Spira
Åke Stein
Dina Stocki
Magdalena Stoltz
Robert Szigeti
Michael Szeps
Jan Tencer
Maria Tendler,
Josef Zorski
Jerzy Wasserman
Göran Wennergren
Ada Werkelius
Estera Wernering
Zvi Wirschubsky
Vera Wolff-Stolov
Claes-Göran Östenson