Åklagare Elisabeth Brandt bekräftade på torsdagsmorgonen att hon har begärt läkaren häktad. Häktningsförhandling ska hållas i Solna tingsrätt fredag morgon den 6 mars.
På onsdagskvällen nådde Läkartidningen läkarens advokat Björn Hurtig. Enligt honom har läkaren sagt: ”Jag har inte dödat något barn.”
Enligt advokat Björn Hurtig gjordes en polisanmälan i oktober. Därefter har en rättsmedicinsk obduktion gjorts. Under onsdagen den 4 mars i samband med förhör fick Björn Hurtig ta del av protokollet.
– Jag håller med om att det har begåtts ett misstag. Om det däremot har begåtts ett brott kan jag inte svara på, säger han.
Han antyder att han anser att det också är osäkert vem som har begått misstaget.
Den lilla flickan dog i september i fjol efter att, enligt Aftonbladet, ha sövts inför en MR-undersökning. Enligt Aftonbladet ska föräldrarna ha blivit informerade om att sjukhuset tänkte göra en Lex Maria-anmälan om händelsen som föregick dödsfallet och starta en internutredning, men någon anmälan är inte gjord. Enligt Barbro Fridén, chef för barndivisionen vid Karolinska Universitetssjukhuset, fanns i journalanteckningarna inga resonemang om att anmäla den händelsen. I stället gjorde föräldrarna en polisanmälan.
Flickan föddes på försommaren i fjol, redan i vecka 25. Ett par dagar efter förlossningen råkade en sköterska under en natt ge flickan Addex-Natriumklorid 4 mmol/ml i stället för natriumklorid 9 mg/ml. Det ledde till mycket höga natriumnivåer, och dagen efter kunde man via ultraljud se en bilateral hjärnblödning av grad 2–3, eventuellt 4. Händelsen anmäldes enligt Lex Maria. I Socialstyrelsens beslut står att läsa att myndigheten redan den 20 oktober mottog kopia på polisanmälan och preliminärt obduktionsbesked. Dessa handlingar har också varit en del av underlaget i Socialstyrelsens beslut. Socialstyrelsen skriver vidare att dödsorsak och dödssätt fortfarande är oklara – 21 oktober 2008 – »men de sammantagna fynden talar för att flickan avlidit till följd av sviterna av hjärnblödningen«. Socialstyrelsen anser att de åtgärder som verksamheten själv vidtagit för att inte händelsen ska upprepas är tillräckliga. Socialstyrelsen konstaterar också att sjuksköterskan inte följt gällande föreskrift när det gäller iordningställande av läkemedel. Men eftersom modern har anmält sköterskan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har Socialstyrelsen inte tagit ställning till ansvarsfrågan avseende det medicinska omhändertagandet.
Modern anmälde också en läkare – en annan än den som nu sitter anhållen – till Ansvarsnämnden för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa förlossningsvärkarna, som alltså kom i gång alltför tidigt.
Nämnden har ännu inte fattat beslut i ärendena.
Flickans anhöriga har dock inte gjort någon anmälan till Ansvarsnämnden i samband med dödsfallet.
Det var i måndags som polisen kom och hämtade läkaren på hennes arbetsplats. Enligt sjukhusets chefsjurist Göran Uppfeldt har man inte känt till att det pågått en förundersökning, utan händelsen kom helt oväntat.
– Vi ställer oss undrande inför tillvägagångssättet, säger han.
Specialistläkaren, som arbetat i många år på Astrid Lindgrens barnsjukhus, sitter nu anhållen.
Senast i morgon torsdag klockan 12.00 måste åklagaren besluta om eventuell häktningsframställan.

Läkarförbundet kommenterar:

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm är kritisk till att polisen hämtat läkaren på arbetsplatsen, se:
http://www.slf.se/templates/Page.aspx?id=27829

http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakarforbund-kritiserar-gripande-1.813102

Läs även

Läkaren häktad misstänkt för dråp