I the European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) ingår 162 000 patienter från sju länder, däribland Sverige. Cirka 73 000 har genomgått allmän screening i genomsnitt vart fjärde år, medan närmare 90 000 män har utgjort kontrollgrupp. Studien inleddes i början av 1990-talet och avslutades 31 december 2006.
De män som vid screening hade en PSA-nivå på 3,0 ng/ml eller högre erbjöds biopsi. Dödligheten i prostatacancer minskade i den gruppen med 20 procent, jämfört med kontrollgruppen. Men för att rädda ett liv krävdes det i genomsnitt drygt 1 400 screenade män för att upptäcka 48 fall av cancer som sedan kunde behandlas. Det motsvarar det antal som krävs för att genom mammografi förebygga mortalitet i bröstcancer, skriver forskarna bakom studien, som även publiceras i New England Journal of Medicine (2009: 26;1320–8), och online den 18 mars . Samtidigt ledde screeningen till att en betydande andel män diagnostiserades och behandlades trots att de inte hade elakartade tumörer. ERSPC-studien har tidigare visat att screening leder till en överdiagnostisering på omkring 30 procent.
De olika centra som ingått i studien har haft skiftande kriterier för männens ålder för att inkluderas i studien. I exempelvis Sverige inkluderades även män i åldern 50–54 år och i Nederländerna, Italien, Belgien och Spanien inkluderades män upp till 74 år ålder. Men vinsten räknad i antal räddade liv till följd av screening gällde enligt studien de män som var mellan 55 och 69 år då de inkluderades, skriver forskarna. För övriga åldrar är resultaten endast preliminära.
Även om resultaten från ERSPC-studien tillför viktig information inför eventuella beslut om screening för prostatacancer så ger de inga svar på hur screening påverkar patientens livskvalitet eller hur kostnadseffektiv den är. Sådana data är på gång att tas fram utifrån ERSPC-materialet och bör, enligt forskarna bakom studien, finnas med då det tas beslut om eventuella nationella program för allmän screening.
Urologkirurgen Truls Gårdmark, Svensk urologisk förening, tror att det kan behövas bättre markörer för att hitta de patienter som har prostatacancer innan beslut tas om nationella screeningprogram. I skrivande stund hade Truls Gårdmark ännu inte tagit del av hela resultatet från ERSPC-studien.
– I denna studie har nivån varit från 3 ng/ml och uppåt för att erbjudas biopsi. Men vi vet att den här skalan kan vara mycket glidande, och vissa män kan ha nivåer på 8 ng/ml utan att ha cancer. Vi måste ha fler dimensioner i diagnostiken, och om några år kan vi söka efter genetiska förändringar som förfinar diagnostiken ytterligare, säger Truls Gårdmark.
– Den senaste statistiken visar dessutom att antalet fall av prostatacancer sjunker, och det utan att vi har infört allmän screening. Det är också en aspekt som vi måste fundera över.
I Sverige upptäcks mellan 8 000 och 9 000 nya fall av prostatacancer varje år. Omkring 2 400 män dör till följd av prostatacancer, och en 20 procentig minskning som ERSPC-studien pekar på till följd av screening skulle grovt räknat därför innebära mellan 400 och 500 sparade liv.
– Visar studier att screening är det bästa alternativet så ska vi naturligtvis acceptera det. Men det finns utöver mortalitet andra viktiga aspekter som måste beaktas, inte minst hur kostnadseffektiv den, säger Truls Gårdmark, och fortsätter:
– Men vi kan ändå inte inleda allmän screening förrän vi har tillräckligt med urologer för att ta hand om den. Urologi har nedprioriterats i ST-utbildningen genom att urologi blivit en underspecialitet till kirurgi och det är mycket svårt med nyrekryteringen. De läkare som i dag skulle kunna ta hand om detta har en mycket hög genomsnittsålder.

Läs mer:

Originalartiklar:
Andriole et al. Mortality Results from a Randomized Prostate-Cancer Screening Trial, Published at www.nejm.org March 18, 2009 (10.1056/NEJMoa0810696)
http://content.nejm.org/cgi/content/full/NEJMoa0810696

Schröder et al. Screening and Prostate-Cancer Mortality in a Randomized European Study, Published at www.nejm.org March 18, 2009 (10.1056/NEJMoa0810084)
http://content.nejm.org/cgi/content/full/NEJMoa0810084

Editorial:
Barry M. Screening for Prostate Cancer — The Controversy That Refuses to Die, Published at www.nejm.org March 18, 2009 (10.1056/NEJMe0901166)
http://content.nejm.org/cgi/content/full/NEJMe0901166

Se även rundabordsdiskussion på nejm.org: http://www.nejm.org/perspective-roundtable/screening-for-prostate-cancer/

Om ERSPC (European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer):
http://media.erspc-media.org/

Läs även:

Socialstyrelsens riktlinjer för prostatacancersjukvården, Hälsokontroll med PSA-test – bara för välinformerade män