– Morfinet är noterat i journalen, men inte allt det morfin som flickan fått i sig. Och det finns inte alls noterat i journalen att hon fått tiopental. Båda preparaten har var och en för sig givits i dödliga doser.
Det säger Peter Claeson, chefsåklagare och kammarchef vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm. Han är åklagare Elisabeth Brandts chef. Han tycker att medierna inte har lyssnat på och förstått vad Elisabeth Brandt har sagt.
– Läkaren är misstänkt för att direkt och med uppsåt ha förgiftat flickan.
– Man vill helt enkelt inte tro att det är möjligt att något sådant här kan ske. Chefsläkaren på Karolinska säger att »det här sker i vården varje dag«, men det vore väl förfärligt om det var så; om man gav barn giftsprutor! säger Peter Claeson.
Dessutom tycker han att det är anmärkningsvärt att så många är kritiska till Elisabeth Brandt.
– Hon gör sitt jobb. Vi springer inte runt och begär in läkare häktade för mord eller dråp om vi inte har rejält på fötterna.
Peter Claeson har tillsammans med bland andra vice chefsåklagare Erika Lejnefors skrivit en replik på den debattartikel som Hugo Lagercrantz skrev i Dagens Nyheter där han bland annat anklagar åklagaren för att ha skadat svensk barnsjukvård.
Erika Lejnefors säger att det inte handlar om att sjukvårdspersonal riskerar att bli anklagade för mord och dråp när de ger smärtlindring i livets slutskede.
– Det här handlar om aktiv dödshjälp. Doserna är skyhöga jämfört med vad det handlar om i smärtlindrande syfte.
Och hon fortsätter:
– Är det gängse rutin att inte vänta tills patienten dör av sig själv, utan aktivt avsluta livet? Eller vill man att det ska vara gängse praxis, ja, då får man diskutera det.

Läs mer
Läkartidningen bevakar händelseutvecklingen i detta ärende kontinuerligt. För att läsa de senaste artiklarna i ämnet rekommenderar vi nedanstående länk.
Fallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus – samlade artiklar, kommentarer och råd