I månader har regeringen väjt för kraven om att höja statsbidragen för att kompensera underskotten i landstingens och kommunernas kassor och säkra välfärdens kärnverksamheter.
Nu tillkännager dock de fyra partiledarna i alliansregeringen i en debattartikel i Dagens Nyheter att man tillför sammanlagt 17 miljarder kronor i vårbudgeten för att motverka uppsägningar i kommuner och landsting. Dels i form av ett engångsbelopp på 7 miljarder kronor för 2010, dels genom en höjning av de generella statsanslagen med 5 miljarder kronor 2011 och 2012.
Samtidigt vill man se över kommunernas krav på budgetbalans, så att det blir lättare att i framtiden täcka underskott under lågkonjunkturer med överskott från goda år.
Engångsbeloppet på 7 miljarder kronor för 2010 ska fördelas så att 70 procent går till kommunerna och resten till landstingen. Det betyder att landstingen får 2,1 miljarder kronor. Redan i december 2008 krävde Läkarförbundet 5 miljarder kronor till landstingen 2009 och 8 miljarder kronor 2010.
– Det är bra att pengarna kommer, men det är för lite och för sent, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, som ändå hoppas att tillskottet ska göra att landstingen vågar hålla inne med en del av de neddragningar man planerat för.
– Första prioritet måste vara att inte förvärra bristen på vårdplatser.