Beilenngruppen har fått ett positivt förhandsbesked från Apoteket Omstrukturering AB (OAB), som har ansvar för att genomföra försäljningen av statens apotek.
– Vi är kjempenöjda och hoppas att kunderna ska känna att tillgänglighet och smak är a och o för oss, säger Ole Luur, vd för bolaget.
Han berättar att företaget planerar att öppna flera mindre ambulerande apotekskiosker på de stora sjukhusen och ser stora möjligheter att kombinera försäljning av färdigförpackad lunch med »ettermiddagspakker« som skulle kunna innehålla paracetamol i brusform och xylitoltuggummi med fruktsmak samt en fuktkräm med karbamid för att motverka sprickbildning av den torra inomhusluften.
Sjukhusapoteken kommer att bilda ett nytt bolag i koncernen under namnet Drogia AS.
– Självfallet ska Drogia också ha ansvar för att sköta läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhusen, och där vill vi gärna se ett ökat samarbete med beställarenheterna, säger Ole Luur.
Han hoppas att även den delen av verksamheten mycket ska kunna utgöras av färdigdesignade »pakker«, kanske med en liten överraskning i lådans botten för de yngre läkarna.
Ersten A Priel, som i dag förestår en av lunchvagnarna i Stockholm, ser positivt på sitt nya uppdrag.
– Jag känner redan nästa alla som jobbar här på sjukhuset, så jag kan nästan gissa vilka som ska ha pastasallad och vilka som istället tar skomakarlådan. Det blir nog ungefär samma sak med medicinerna, Losec (omeprazol, red anm) eller Imigran (sumatriptan, red anm)! skrattar Ersten.
Den 29 april fattar riksdagen den slutgiltiga beslutet om omregleringen, en ren formsak enligt finsmakarminister Mats Okej.