Fas 5 innebär att en pandemi är nära förestående och att tiden för att vidta planerade åtgärder är knapp.
Situationen fortsätter att utveckla sig snabbt. Allt fler länder rapporterar konfirmerade fall. Men antalet bekräftade dödsfall hade på torsdagskvällen inte ökat. Då döpte WHO också om influensan, från svininfluensan, till Influensa A/H1N1.
Influensapandemier måste tas på största allvar med tanke på hur fort spridningen kan gå, enligt WHO:s generalsekreterare Margaret Chan i uttalandet sent på onsdagen den 29 april.
Hon poängterade att det finns många obesvarade frågor. WHO arbetar med att kartlägga pandemin på epidemiologisk, klinisk och virologisk nivå. Den stora frågan är nu: Hur allvarlig blir pandemin? Det kan vara så att sjukdomen till att börja med är lindrig men senare blir allvarligare.
Tidigare erfarenheter visar också att influensa kan orsaka fler dödsfall i fattiga länder än i rikare. Oavsett hur situationen utvecklar sig bör världssamfundet, också i den globala solidaritetens namn, trappa upp sin beredskap. Det är hela mänskligheten som hotas under en pandemi, betonade Margaret Chan.
EU:s hälsoministrar möts torsdagen den 30 april i Bryssel med anledning av den nya influensan.
I Sverige är en rad myndigheter involverade i pandemiberedskapen. Socialstyrelsen ansvarar för att samordna smittskyddsarbetet i landet och beredskapen inom sjukvården och är Sveriges kontakt i det internationella samarbetet i smittskyddsfrågor inom EU och WHO. Socialstyrelsen rapporterar också till regeringen.
Varje landsting/region har ansvar för att hälso- och sjukvården, smittskyddet och kollektivtrafiken fungerar där, läs mer på Krisinformation.se. Där finns också länkar till alla landstings webbplatser.
Smittskyddsinstitutet övervakar influensans utbredning i världen och Sverige och analyserar prov från misstänkta fall i Sverige.
Uppdraget för den nya myndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), är att se till samhällsplaneringen i stort och att ha en samordningsfunktion för de andra myndigheterna. Det kan handla om att hålla samverkanskonferenser om hur centrala funktioner i samhället, såsom sophantering, livsmedelsförsörjning och sjukvård, ska upprätthållas i ett längre perspektiv. PÅ MSB:s webbplats finns dokumentet »Vägledning inför kriser del 2: Att planera för en pandemi«, se nedan.
Andra myndigheter är till exempel Läkemedelsverket, som granskar och godkänner nya vacciner. »Köp inte influensaläkemedel från oseriösa internetapotek«, manade Läkemedelsverket på sin webbplats den 30 april. Flera internetapotek säljer nu Tamiflu och Relenza med anledning av den nya influensan. »Det finns ingen som helst garanti för att de läkemedel man köper från obekanta internetapotek är felfria. De produkter som levereras kan vara helt verkningslösa eller innehålla helt andra substanser än de som anges på förpackningen, vilket i sin tur kan orsaka allvarliga skador«, skriver Läkemedelsverket.
För fler länkar, bland annat för att följa utbrottet, se:
Svininfluensan – den nya influensan – samlade artiklar och länkar!
Publicerad:
Läkartidningen 18/2009
Lakartidningen.se