Såväl Lena Hellström Westas, Socialstyrelsens vetenskapliga råd inom ämnesområdet neonatologi, som Krister Nilsson, Socialstyrelsens vetenskapliga råd inom ämnesområdet barnanestesi och barnintensivvård, noterar i var sitt yttrande brister i dokumentationen kring läkemedelsadministrationen. Den förefaller rörig och svårtillgänglig; identifikation saknas och det finns oklarheter runt signering och kontrasignering.
Harriet Hillström är byrådirektör vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet. Hon har varit föredragande i ärendet och har deltagit i hela utredningen. Harriet Hillström tillstår att framför allt dokumentationen av läkemedelsadministrationen till den prematura flickan inte varit bra, men hon säger att det är ett övergripande problem.
– Det finns generella problem med läkemedelslistor i datajournalprogram, som vi i många andra sammanhang poängterat. Men vår bedömning är att det inte verkar ha haft någon betydelse i det här fallet.
Vid obduktionen visade sig flickan ha höga halter av tiopental i blodet trots att läkemedlet inte finns noterat någonstans i journalen eller läkemedelslistan. Detta finner Socialstyrelsen ingen förklaring till och går heller inte vidare med.