Landstinget Blekinge har omorganiserat och lider brist på både sängplatser och personal kvalificerad för vissa arbetsuppgifter. På övervakningsenheten i Karlshamn råder brist på sjuksköterskor med kompetens i respiratorvård. För närvarande har sjukhuset därför ingen respiratorvård.
– Situationen är på ett par ställen riktigt prekär. När personalbehoven inte är tillgodosedda tvingas vi ta ansvar för en situation som är ohållbar, säger huvudskyddsombudet Hans Åkesson, överläkare, Thoraxcentrum, Karlshamn.
Facket vill att arbetsgivaren gör en enkätundersökning bland samtliga läkare om deras arbetsmiljö. Detta bör kompletteras med djupintervjuer med medarbetare som väljs ut i samråd med läkargruppen vid respektive klinik/enhet.
Sjukhusdirektör Gilda Johansson vid Blekingesjukhuset säger att hon förstår huvudskyddsombudets synpunkter:
– Arbetssituationen är svår för många yrkeskategorier, men kanske framför allt för läkarna, erkänner Gilda Johansson, som pekar på omorganisationer och nedskärningar. Det blir dock inte hon själv som tar itu med frågorna, utan hon lämnar vid årsskiftet över stafettpinnen till en efterträdare.
– Mitt uppdrag är då slut.
Enligt överläkare Hans Åkesson har en arbetsmiljöundersökning nu påbörjats. Han räknar med att den begärda tidsramen om ett år kommer att hållas.