Behandlingarna är fortfarande till 99 procent jordbävningsrelaterade, uppskattar traumakirurgen Louis Riddez, medicinsk redaktör för Läkartidningen, som gör sin fjärde arbetsdag i Port-au-Prince, Haiti.
Det är morgon i Port-au-Prince och lunchtid i Sverige på fredagen. I Haiti är nu chanserna att hitta överlevande i rasmassorna minimala. Men patienter fortsätter att strömma till sjukhusen, även om det minskat jämfört med dagarna innan.
– Sjukhusparken räcker inte till för alla skadade, säger Louis Riddez.
– Jag har jobbat nonstop. I går fick vi in 50 nya fall.
Brutna fotleder och tår, skadade tummar och otäcka sår kan obehandlade få fatala följder.
– Vi amputerar barn som vuxna för att rädda liv. Det är svårt att se en ettåring som förlorat ett ben. Det handlar ofta om i grunden triviala skador. Patienter med buk- och bröstskador finns inte kvar, de är döda nu. Men vi ser också gasgangrän, berättar Louis Riddez, strax innan han ska gå på morgonpasset efter en natt i ett nyinstallerat och mycket primitivt logement utan vatten.
Den storvuxne kirurgen har sovit på en tunn madrass, som han för nästa natt funderar på att flytta till trädgården tillsammans med ett myggnät.
Vid det tidigare intervjutillfället arbetade Louis Riddez på Choscal-sjukhuset i den belastade stadsdelen Cité du Soleil. Han antyder vid dagens intervju att han nu bytt arbetsplats, oklart för Läkartidningen om flytten gäller inom sjukhusområdet eller till ett annat sjukhus. Efter det senaste skalvet är de gamla byggnaderna inte längre säkra.
– Människor är väldigt rädda, och ingen vill vara inomhus. Vi har fått flytta ut alla på tomten utanför sjukhuset, där vi slagit upp tält för att patienter ska skyddas, framför allt mot solen, säger Louis Riddez.
Läkare utan gränser/Médecins sans Frontières bedriver kirurgi på fyra sjukhus i Port-au-Prince (Choscal, Trinité, Carrefour och Chancerelle). Inom kort avser man uppföra ett uppblåsbart sjukhus, med två operationssalar och 100 sängplatser.
Opererar ni fortfarande med vanliga sågar?
– Vi har desinficerat dem och gör de akuta operationerna med dem. Sedan får vi ta in patienten igen längre fram för att göra snyggare snitt. Vi skriver på bandagen vilka skador patienten har, berättar Louis Riddez.
USA:s kontroll över flygplats och hamn i Port-au-Prince har försenat distributionen av bland annat medicinsk utrustning. Flygplan med materiel från organisationens centrallager i Bordeaux, Frankrike, har tidigare nekats landningstillstånd i Port-au-Prince.
– Våra leveranser kom fram först i går, trots att man från Belgien gjorde klart sin beställning en timme efter den stora jordbävningen.