Inga svenska läkare finns för närvarande på plats i Haiti från de stora hjälporganisationerna. Men Louis Riddez, traumakirurg på Karolinska universitetssjukhuset och en av Läkartidningens medicinska redaktörer, väntade på torsdagseftermiddagen på besked från Läkare utan gränser om att åka till Haiti för katastrofarbete tillsammans med anestesiläkaren Henrik Jörnvall, Karolinska universitetssjukhuset.
– Vi har flera läkare och andra personalkategorier som står på kö för att åka, och jag har även i dag fått mejl från läkare som anmäler sitt intresse. Men vi måste invänta besked från fältet vilka behoven är, säger Eugène Bushayija, rekryteringsansvarig för den svenska sektionen av Läkare utan gränser/Médecins sans frontières (MSF).
Läkare utan gränser driver sedan tidigare tre sjukhus i Haiti. Även dessa har skadats i jordbävningen, som mätte sju på richterskalan. Maternité Solidarité, det enda sjukhuset i Haiti som erbjuder gratis akut förlossningsvård, enligt organisationens egna uppgifter, har skadats. Barn, nyblivna mödrar och gravida har evakuerats från förlossningssjukhuset. Skadat är också Trinité-sjukhuset, där bland annat ett våningsplan har rasat in. Sjukhuset uppges ha varit det enda fungerande akutsjukhuset i huvudstaden Port-au-Prince.
Den svenska biståndsmyndigheten Sida uppgav på torsdagen att svenska medel på sex miljoner kronor omedelbart görs tillgängliga för de första akuta insatserna genom en lokal fond för naturkatastrofer på Haiti. Förutom det beviljar Sida 450 000 kronor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för tekniskt stöd. Sida reserverar ytterligare 20 miljoner för insatser genom MSB med fokus på samordning och logistik på begäran av FN och EU.
Jordbävningskatastrofen i Haiti drabbar ett ekonomiskt och socialt mycket hårt sargat land med en påfallande svag infrastruktur. Grannlandet Kuba har däremot en god hälso- och sjukvård. Många kubanska läkare arbetade vid jordbävningskatastrofen i Pakistan/Kashmir hösten 2005.
Publicerad:
Läkartidningen 03/2010
Lakartidningen.se