Rättegången mot den narkosläkare som står åtalad för dråp är planerad att inledas den 31 maj. I ett brev till Solna tingsrätt skriver nu narkosläkarens försvarsadvokat Björn Hurtig att det föreligger hinder mot att hålla huvudförhandlingen och att ett nytt datum ska sättas ut.
Det är efter resultatet av den revision av Rättsmedicinalverket, RMV, som gjordes förra veckan som Björn Hurtig nu menar att det är rimligt att försvaret får det som kallas skäligt rådrum, dvs tid att sätta sig in i och eventuellt yttra sig över nya uppgifter i målet.
Enligt Björn Hurtig finns en överenskommelse mellan honom och åklagaren som går ut på att om det finns oenigheter mellan den expert som deltog i granskningen av RMV på försvarets uppdrag och RMV, så ska en helt oberoende expert utses. Enligt Björn Hurtig finns sådana oenigheter.
Enligt Björn Hurtig har också en del av det som finns kvar av det utspädda blodprovet skickats till finska rättsmedicinalverket för analys. Även detta medför enligt Björn Hurtig att ytterligare tid med all sannolikhet kommer att behövas innan rättegången kan inledas.
Det är upp till tingsrätten att fatta beslut om huruvida rättegången kan börja enligt planerna eller bör skjutas upp.