Den bortre gränsen för sjukförsäkringen ska tas bort och taket i sjukförsäkringen höjas. Det föreslår oppositionen (S, MP och V) i den gemensamma skuggbudget som presenterades 3 maj. Grundtanken är dock att fler långtidssjukskrivna ska tillbaka till arbetslivet.
Ersättningen föreslås bli 80 procent under hela sjukperioden. För 2011 blir taket 28 200 kronor i månaden, och för 2012 blir det 30 000 kronor i månaden.
Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen och allmänläkare vid Eriksbergs vårdcentral i Uppsala, har vid måndag lunchtid inte hunnit ta del av skuggbudgeten, som presenterades måndag förmiddag. Generellt är han dock tveksam till att ta bort tidsbegränsningen i rehabiliteringskedjan:
– Det man allmänt kan uttrycka är att tidsgränser har medfört en garanti för att folk blir mer aktiva i sin rehabiliteringsprocess. Tar man bort eventuella gränser och samhällets krav på den enskilde, finns det en risk för att patientens engagemang minskar, säger Ove Andersson.
Kostnaden för medlemskap i a-kassan sänks genom skattereduktion, som finansieras med minskat förvärvsavdrag. För Saco-medlemmar innebär det en höjd skatt med 92–159 kronor i månaden, enligt förslaget. Ersättningsnivån för a-kassan höjs till 80 procent under hela perioden. Taket höjs till 930 kronor per dag 2011 och till 950 kronor per dag år 2012. Efter 100 dagar sker en nedtrappning av taket med 150 kronor per dag.
Pengar hämtas från nedskärningar i försvaret och höjda skatter.