På en direkt fråga i det danska folketinget klargjorde den danske folkhälsoministern Bertel Haarder (Venstre) nyligen att en patient på ett danskt sjukhus eller annan vårdinrättning har sin fulla rätt att vägra att bli behandlad av en läkare eller annan vårdpersonal som utifrån sin muslimska tro bär synliga religiösa symboler som exempelvis huvudduk. Uppkommer situationen så ska sjukhuset så långt det är möjligt söka efter en ersättare till den eller de individer i vårdpersonalen som nekas av patienten. Är det inte möjligt att skaffa en ersättare kan patienten med stöd av den danska lagen om rätten för individen att själv välja sjukhus begära att bli transporterad till ett annat sjukhus förutsatt att det inte handlar om en akut situation som kräver omedelbara eller skyndsamma ingrepp.
Med sitt uttalande har Bertel Haarder upprört inte bara den danska läkarkåren utan även stora delar inom den danska vårdsektorn.
– Att välja bort läkare eller annan sjukvårdspersonal på grund av att de bär huvudduk eller bär ett kors om halsen ser vi som en diskriminerande handling. Men vi har ännu inte haft något formellt fall där saken förts till sin spets. Skulle det inträffa en händelse av klart diskriminerande karaktär kommer vi att låta saken bli prövad juridiskt, förklarar Poul Jaszczak, ordförande för den danska Lægeforeningens etiska råd. Han fortsätter:
– Diskussionen är både hysterisk och okonstruktiv och har ingen förankring alls i verkligheten.
Vad säger de läkare som är muslimer?
– De känner sig utpekade och misstrodda att inte kunna ge den bästa behandlingen. Vi har haft två muslimska läkare som vänt sig till oss. De har vårt fulla stöd, och vi råder dem att följa debatten. Men på längre sikt tror jag inte frågan får någon som helst betydelse för den danska läkarkåren, säger Poul Jaszczak.