– Vi ser att överbeläggningar är ett normaltillstånd, säger Pernilla Niia, nationell samordnare för Arbetsmiljöverkets satsning som Läkartidningen också berättade om i nr 48 sidorna 3020-3.
De 300 inspektionerna fördelar sig på omkring 150 arbetsplatser/kliniker på 60 akutsjukhus. Och de allra flesta ställen får kritik, se lista på alla sjukhusen på av.se .
Den vanligaste bristen är att arbetsgivarna inte undersöker och riskbedömer de anställdas arbetsmiljö.
– Arbetsgivaren har ytterst sällan något annat än patienterna i fokus. Man tittar sällan på hur överbeläggningar påverkar personalen. Då har man svårt att se hur personalen ska hålla på jobbet utan att bli sjuka.
– Det är rätt så allvarlig kritik, tycker vi, att man glömmer bort sin personal.
En annan vanligt förekommande brist är otillräcklig yta runt sängarna, brott mot den så kallade 80-centimetersregeln.
Nu har arbetsgivarna några månader på sig att svara verket hur de tänker åtgärda bristerna och leva upp till de krav som ställts i inspektionsmeddelandena. De flesta ska ha svarat i månadsskiftet januari–februari.
– Det ska vara ett svar som arbetsgivaren har tagit fram gemensamt med skyddsombuden. Sedan får vi se hur vi går vidare, säger Pernilla Niia.
När kommer läkare och andra anställda i vården att märka av er satsning?
– Jag hoppas att de redan märker av den och att arbetsgivaren redan tagit tag i problemet.
De ställen där det fungerar bättre utmärker sig genom att det finns ett bra samarbete mellan arbetsgivare, personal och skyddsombud, säger Pernilla Niia.
Uppföljande inspektioner ska ske under våren.