Europaparlamentet klubbade på onsdagen det så kallade patientrörlighetsdirektivet. Detta efter två års manglande och en kompromiss som EU:s hälsoministrar anslöt sig till i augusti i fjol. Länderna får själva avgöra i vilken utsträckning man vill bekosta medborgares planerade vård i andra EU-länder.
Vård utomlands kommer även fortsättningsvis att ligga på patienten – och kan bli aktuell vid långa väntetider eller när ett visst slags specialistvård inte finns i hemlandet. Det nya för svenskt vidkommande är att patienter inte ska behöva ligga ute med pengar:
– Min inriktning är att jag som patient inte ska behöva ligga ute med pengar, det här ska den svenska vården betala till sin motsvarighet i det andra landet direkt utan att jag behöver vara direkt involverad i det som patient, sade Göran Hägglund tidigare i veckan till Ekot.
Det nya direktivet välkomnas av Läkarförbundet. Men läkares arbete kommer knappast att påverkas, enligt Heidi Stensmyren, förste vice ordförande, Läkarförbundet.
– Vårdvalet gör att vi i Sverige är vana vid att patienter kan söka vård i andra landsting. Inom vissa specialiteter, som ortopediska ingrepp – och i gränstrakter till andra länder – kan de nya villkoren för utlandsvård ge effekt. Men för patienter generellt är läkarkontakt och kontinuitet i vården viktigare än att söka sig någon annanstans för två veckors kortare väntetid, säger hon.
Två frågor kommer dock att kräva ett utökat vårdsamarbete över gränserna: multiresistens och journalhantering.
– Där måste vi jobba på att få journalsystem och ett journalspråk som vi kan förstå och formulera på ett bra sätt, så att det inte blir missförstånd vid översättning, säger Heidi Stensmyren.

Bakgrund

EG-domstolen deklarerade 2002 att sjukvård är en tjänst som andra och att fri rörlighet därför gäller. Något förhandsbesked kan inte rutinmässigt avkrävas om det inte handlar om något speciellt, enligt domstolen.
Synen på hälso- och sjukvård över landsgränserna är i Sverige och övriga EU-länder i hög grad en vänster-/högerfråga. Men de svenska Socialdemokraterna accepterar en ökad rörlighet även på hälso- och sjukvårdsområdet, och att patienter kan få vård utomlands mot ett förhandsbesked.
Centerpartiet vill gå ett steg längre och införa en »europeisk vårdgaranti«. En sådan har också Moderaterna tidigare motionerat om.
Sverige har varit ett av de drivande länderna i frågan om att göra det lättare för patienter att med offentliga medel få vård utomlands. Under ordförandeskapet andra halvan av 2009 hoppades man i december få genom en lösning men fick inte med sig länder som Spanien och Portugal.

Läs även
Sverige backar om slopat förhandsbesked

EU-förslag reglerar patientrörlighet

Det nya direktivet välkomnas av Läkarförbundet. Men läkares arbete kommer knappast att påverkas, enligt Heidi Stensmyren, förste vice ordförande i Sveriges läkarförbund.