– Konflikten har skadat förtroendet för landstinget, tar oerhört mycket kraft av alla i organisationen och jag kan inte se att Sigbjörns relation med politikerna går att reparera. Därför får han sluta, sade Anders L Johansson, som är tillförordnad landstingsdirektör, under en presskonferens måndagen den 21 februari.
Landstingsdirektören hade då ägnat helgen åt att komma överens med Sigbjörn Olofsson om en revidering av hans förmånliga anställningsavtal. Från 1 mars och ett år framåt kommer Olofsson att finnas kvar i landstingets organisation som utredningsresurs, därefter får han behålla sin lön under ytterligare två år utan att behöva arbeta.
Sigbjörn Olofsson fick ta över direktörstjänsten vid länssjukhuset i Sundsvall i början av januari förra året, sedan förra sjukhusdirektören Margareta Rödén fått sparken.
Under drygt ett år har Olofsson varit sjukhusdirektör i både Sundsvall och Örnsköldsvik och dragit på sig skarp personalkritik för sin ledarstil och sätt att genomdriva kraftiga besparingar.
– Han är en ekonom som möjligen är skicklig på siffror, men som inte förstår hur vården fungerar. Jag tror att många i personalen insåg redan vid första informationsmötet med Sigbjörn Olofsson att det här inte kommer att hålla i längden, säger överläkare Hans Löwgren, tidigare chef för sjukhusets lungklinik.
Sigbjörn Olofssons konflikt med moderaten Jacomina Beertema – sjukvårdsansvarigt landstingsråd efter valet i höstas – har pågått inför öppen ridå i mer än ett halvår.
Beertema lovade att ge Olofsson sparken i valrörelsen, men har den senaste tiden tonat ner sin kritik. Sigbjörn Olofsson har däremot fortsatt i ett högt uppskruvat tonläge och kritiserat Beertema i såväl landstingets verksamhetsberättelse som i ett pressmeddelande förra veckan där han anklagade henne för lögner om lungsjukvården vid Sundsvalls sjukhus.
– Jag ångrar inte ett dugg vad jag skrivit om Beertema. Och i den mån jag ångrar någonting under min tid i Sundsvall, så handlar det endast om detaljer. Det här sjukhuset hade tidigare Sveriges längsta köer. Nu klarar vi vårdgarantin, får ta del av regeringens kömiljard och är på god väg att genomföra de kostnadsreduceringar som politikerna beställt, säger Sigbjörn Olofsson.
Pressmeddelandet – som snabbt togs bort från landstingets hemsida – blev den utlösande orsaken till att Sigbjörn Olofsson sparkades. Personalen på lungkliniken protesterade direkt mot Olofssons beskrivning av lungsjukvården.
– Han kom med direkta lögner om att vi inte fungerat som länsklinik. Vi blev upprörda över att användas som slagträ i hans konflikt med politikerna och särskilt när det kommer från en person som aldrig besökt vår klinik och som monterat ner viktiga delar av den, säger Hans Löwgren.
Jonas Wallvik, ordförande för Medelpads läkarförening, kommenterar Sigbjörn Olofssons avgång:
– Det är bra att vi äntligen får ett besked och förhoppningsvis kan få arbetsro för att göra någonting åt sjukhusets skamfilade rykte.
Landstingsledningen i Västernorrland uppger att rekryteringsprocessen för att hitta nya sjukhusdirektörer har inletts. Sigbjörn Olofsson gör sin sista arbetsdag som sjukhusdirektör den 1 mars.