EFPIA, eller »the European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations«, företräder den forskande läkemedelsindustrin och organiserar de nationella industriföreningarna i hela Europa. Styrelsen där består av globala vd:ar från olika läkemedelsföretag.
Richard Bergström tar över den tomma vd-stolen i Bryssel och efterträder då Brian Ager som lämnade posten för ett halvår sedan. På LIF blir det vice vd:n Anders Blanck som under en övergångsperiod ersätter Richard Bergström. Richard Bergström kommer att fortsätta representera LIF i den högnivågrupp som regeringen tillsatt för att före halvårsskiftet ta fram en nationell läkemedelsstrategi.
Ordföranden i LIF, Steinar Höeg, säger sig glädjas åt Bergströms utnämning till vd i EFPIA och att det är »ett erkännande av Richards ledaregenskaper och av det förändringsarbete som drivits både i Sverige och utomlands«. I utländska pressmeddelanden beskrivs Richard Bergström bl a som »the colourful head of« svenska Läkemedelsindustriföreningen.