Efter överläggningar kom parterna på onsdagskvällen överens om att Sjukhusläkarnas ordförande, Thomas Zilling, som förra veckan stängdes av och varslades om avskedande från sin tjänst vid Hallands sjukhus, Varberg, slutar sin tjänst och får 32 månadslöner, knappt 2,2 miljoner kronor, i avgångsvederlag.
Jörgen Britzén, personaldirektör i Region Halland, förklarar varför man valt en så dyr överenskommelse.
– Att driva en process med tvisteförhandlingar och prövning i Arbetsdomstolen tar minst ett år innan det blir något avslut. Det är ingen bra situation, då tittar man på andra möjligheter, och nu nådde vi den här överenskommelsen där Thomas Zillings anställning avslutas.
Trots att arbetsgivaren nu dragit tillbaka varslet står Jörgen Britzén fast vid att varslet om avskedande var befogat.
– Ett varsel om avsked är en allvarlig åtgärd som vi inte vidtar om vi inte anser att det finns mycket goda skäl för det. Men efter att vi nu nått en överenskommelse med motparten är vi inte intresserade av att diskutera skälen.
Från Sjukhusläkarna har det hävdats att varslet har något slags koppling till hans fackliga verksamhet som huvudskyddsombud.
– De orsaker som vi har sett är fullständigt oacceptabla, men vi är inte beredda gå in på dem vidare, säger Jörgen Britzén, som samtidigt framhåller att det inte finns någon kritik mot Thomas Zilling i hans roll som kirurg.
Anser ni att han i sin fackliga verksamhet betett sig på ett sådant sätt att det motiverar varslet om avsked?
– Nej, vi har inte varslat en förtroendeman, vi har varslat en individ. Alla människor är individer. Individen har en kompetens, men individen är något annat också.
Hur försvarar du att ni använt 2,2 miljoner av skattebetalarnas pengar om ni inte kan förklara vad han gjort för fel?
– Jag säger inte att vi inte kan förklara, utan att vi inte vill, för nu är det historia. Det är mycket pengar, men för att ge alla parter en chans att gå vidare och jobba framåt tycker vi att det är värt priset.

Att skälen för att han varslats skulle vara »individuella« ställer sig Thomas Zilling helt frågande till.
– Det kan jag inte förstå. Jag har ju inte suttit med vid förhandlingarna, men det besked jag fått från dem som företrädde mig är att det inte gällde min professionella roll utan att det enbart gällde min roll som skyddsombud, säger Thomas Zilling, som säger sig inte ha fått någon skriftlig redovisning av vad som läggs honom till last.
Om varslet har med det fackliga uppdraget att göra, är det inte problematiskt för dig som ordförande för Sjukhusläkarna att acceptera att köpas ut?
– Skulle jag ha sagt nej till uppgörelsen hade vi hamnat i en väldigt lång och uppslitande AD-tvist. Att driva en sådan tvist för att jag försvarat en dålig arbetsmiljö i Varberg tror jag inte varit bättre för mitt förtroende som ordförande i Sjukhusläkarna och andre vice ordförande i Europeiska överläkarföreningen än att som nu enas med arbetsgivaren om att vi inte har något förtroende för varandra.
Blir det inte ett slags prejudikat att om arbetsgivaren lägger ett tufft varsel och sedan sockrar med två och en halv årslön, då kan man bli av med obekväma personer som står upp för arbetstagarna?
– Frågan är berättigad, men nu gäller det mig personligen, så den frågan tycker jag Läkarförbundets ordförande får uttala sig om.

Läkarförbundets ordförande, Marie Wedin, säger att hon sett en lista med åtta punkter med anklagelser mot Thomas Zilling.
– Slutsatsen består i att hans fackliga arbete har skadat Region Halland. Det fanns två punkter på slutet som handlade om det kliniska arbetet, det ena var att han inte förankrat en operation med sjukhuset i Halmstad, och det andra att han påbörjat en operation innan ansvarig läkare var där. Men Thomas är nästan 60 år, det är bara trams. Resten var för att hans fackliga arbete skadat Region Halland. De kanske menade det sätt han bedrivit det på, men det ska inte de recensera, kan jag tycka, säger Marie Wedin, som efter att uppgörelsen träffats i ett pressmeddelande hävdade att regionen valt den ”simpla vägen” och utsett Thomas Zilling till syndabock för de långvariga arbetsmiljöproblemen vid sjukhuset i Varberg.
Om ni hävdar att arbetsgivaren inte hade på fötterna när de varslade Thomas Zilling, då har de lyckats köpa ut en obekväm facklig förtroendevald med hjälp av 32 månadslöner. Kan inte det skicka olyckliga signaler till andra förtroendevalda?
– Jag håller med om det, men vi har också Thomas Zilling som enskilt medlemsärende och då går det före. Thomas kunde inte uppnå något mer i Arbetsdomstolen, däremot kunde han förlora väldigt mycket. Men vår uppfattning är att man inte ska göra så här med huvudskyddsombud och det kommer vi att driva.
Gör ni något från förbundet nu?
– Just nu försöker vi formulera information till medlemmarna eftersom de har hamnat i ett informationsunderskott. Nu kan vi berätta att han inte varit full på jobbet eller gjort något medicinskt fel, utan att det handlade om hans fackliga arbete. Sedan har vi tänkt att vi ska be att få träffa sjukvårdsledningen i regionen för att få ett samtal med dem om hur det som inträffat kunnat hända.

Läs tidigare artiklar:

Thomas Zilling och konflikten i Varberg – samlingssida!

Listan med de åtta punkterna:

Listan är publicerad i en senare artikel, se Zilling har styrelsens förtroende