Sedan Sjukhusläkarnas tidigare ordförande Marie Wedin valdes till ordförande för hela Läkarförbundet i december har Thomas Zilling tillfälligt hållit ställningarna. Efter Sjukhusläkarnas årsmöte i mitten av april kan nu den 57-årige docenten i kirurgi plocka bort ordet »tillförordnad« och titulera sig rätt och slätt »ordförande för Sjukhusläkarna«.
Några stora förändringar av politiken i och med ordförandebytet är inte att vänta. Thomas Zilling har känt Marie Wedin sedan början av 1980-talet, och de har enligt honom en »stor samsyn« i många frågor.
Frågan är om de nära banden till Marie Wedin enbart är av godo, eller om de kan skada hennes förtroende i andra delföreningars ögon.
– Jag tror inte det. Att vara förbundsordförande är väldigt mycket en administrativ post där man inte driver så mycket politik. Det är yrkesföreningarna som är förbundets tankesmedjor, där mycket av den centrala politiken formas, medan man som ordförande har fullt upp med andra frågor.
Som fackligt förtroendevald beskriver Thomas Zilling sig själv som en person som gärna verkar i det tysta.
– Jag har inte ett jättestort behov av att stå längst fram utan en förmåga att få min omgivning att lysa runt omkring mig.

Bland de frågor som Thomas Zilling vill driva finns bemanningen av akutmottagningarna, där han anser att professionen måste bli mer aktiv i diskussionen kring vilken läkarkompetens som ska finnas på akutmottagningarna.
Han vill också slå vakt om läkarforskningen och läkarnas akademiska kompetens.
– Annars kommer läkarrollen att urvattnas och mer bli som övrig personal, och det vore ingen bra utveckling för våra patienter.
En annan av Thomas Zillings hjärtefrågor är utbildningen. Nu pekar allt mot att det snart kommer en utredning om läkarutbildningen, inklusive AT, med målet att skapa större harmoni med övriga Europa, där legitimation som regel ges efter sex års grundutbildning.
Vad tror du om utsikterna att ha kvar AT i nuvarande form?
– Om man ska tolka signalerna i omgivningen ser det ganska mörkt ut. AT är en fantastiskt bra trainee-utbildning, och det är bara att inse att om den försvinner blir det sämre för våra patienter. Frågan blir om man kan införa någon slags pre-ST i stället, som man gjort i Portugal, säger Thomas Zilling, som också ser fackliga aspekter på frågan.
– Det kommer att sänka lönerna för yngre doktorer, som förlorar ett tillfälle att löneförhandla.
Läkarförbundet befinner sig mitt i en stor organisationsutredning, och att förbundet anpassar sig efter de förändrade krav som medlemmarna och den nya arbetsgivarkartan ställer har av somliga utmålats närmast som en ödesfråga. Thomas Zilling verkar inte höra till den skaran.
– Jag tycker att organisationen är väldigt bra som den är. Vad man kan ha synpunkter på är att MSF har väldigt många mandat i förbundsfullmäktige med tanke på att många frågor inte berör dem. Samtidigt tycker jag att äldreläkarna borde ha representation nu när allt fler fortsätter att jobba efter 65.
Hur ser du på att slopa delföreningsobligatoriet?
– Jag tror att det vore destruktivt för Läkarförbundet. Ska man ha ett inbetalningskort där man får kryssa i vad man vill vara med i kommer många yrkesföreningar att dö sotdöden, och Läkarförbundet kommer att bli mer av en serviceorganisation i stället för att vara en aktiv röst i Sjukvårdssverige.

Thomas Zilling

Ålder: 57 år
Arbete: Hallands sjukhus, Varberg
Bor: Helsingborg
Familj: En fru, tre döttrar, två katter och en hund
Medicinsk specialitet: Docent i kirurgi
Aktuell: Ny ordförande för Sjukhusläkarna
Facklig bakgrund: Började sin fackliga karriär i Mellersta Skånes läkarförening i början av 1990-talet. Sedan 1997 styrelseledamot i Överläkarföreningen, sedermera Sjukhusläkarföreningen, nu Sjukhusläkarna. Ledamot i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsdelegation. Andre vice ordförande i Europeiska överläkarföreningen. (AEMH)
Senaste lästa bok: »Jävla skitsystem! Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen« av Jonas Söderström
Viktigaste hälsofrågan: Ett totalt rökstopp i Sverige
Viktigaste läkarfrågan: Att inte avakademisera läkarrollen

Läs mer:

Thomas Zilling och konflikten i Varberg – samlingssida!