I samband med ett möte den 24–31 maj i Lyon har arbetsgruppen, där 31 forskare från 14 länder ingick, gått igenom hundratals studier som belyser sambandet mellan elektromagnetiska fält, däribland från mobiltelefoner, och cancer.
Experternas bedömning är att när det gäller den vanligaste formen av hjärncancer, gliom, som svarar för 2/3 av alla fall av hjärncancer, tyder data på en möjlig riskökning kopplad till mobiltelefoni. Den evidens som finns är begränsad, vilket betyder att ett kausalsamband är plausibelt men att slumpeffekter, bias eller sammanblandning inte kan uteslutas.
Hur stor en eventuell ökad risk är uttalar man sig inte om, men arbetsgruppen lyfter fram en tidigare studie som rapporterat en 40-procentig ökning av risken för gliom vid mer än 30 minuters dagligt telefonianvändande över en tioårsperiod.
»Mot bakgrund av de potentiella konsekvenserna för folkhälsan av dessa fynd är det viktigt med ytterligare forskning om långvarig omfattande mobilanvändning« kommenterar IARC:s chef, Christopher Wild, som i väntan på mer forskning rekommenderar försiktighetsåtgärder som att använda hands free.
Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet, var ledare för den svenska delen av den av IARC initierade Interphone-studien (se LT 41/2008 och 24/2010), där nästan 2 700 patienter med gliom ingick. Den studien visade inte på någon ökad cancerrisk, och Maria Feychting tycker att arbetsgruppens slutsats är oväntad.
– Om man utgår från det som finns publicerat är jag förvånad över klassificeringen. Man har inte sett någon total ökning av den totala incidenten, och man har inte sett något dos-samband.
Nu har jag inte all information, IARC får in studier som ännu inte publicerats, och har det kommit något nytt som visar på ett mer övertygande sätt att det kan finns effekter måste man förstås omvärdera.
I slutändan, betonar hon, är det dock bara prospektiva, kohortbaserade studier som kommer att kunna bringa klarhet i om mobiltelefoner verkligen kan ge cancer.
– Det måste vara studier med en kombination av självrapporterad information och operatörsdata. Men det viktiga är att det är insamlat i förväg så att man undviker rapporteringsfel.