Arbetsförmågan hos den försäkrade ska efter 180 dagars sjukskrivning inte längre prövas mot hela arbetsmarknaden. När de nya reglerna träder i kraft ska arbete, utöver arbetsgivaren, i stället prövas »mot arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden eller mot annat lämpligt arbete som finns tillgängligt«.
En andra ändring gäller personer som tidigare har haft tidsbegränsad sjukersättning och som har förlorat rätten till sjukpenning efter sjukförsäkringsreformen 2008. Dessa personer ska enligt riksdagsbeslutet få en ersättning som ligger i nivå med den tidigare tidsbegränsade sjukersättningen, förutsatt att deras arbetsförmåga fortfarande är nedsatt.
Regeringen ska återkomma till riksdagen med ett förslag som innebär att de nya reglerna införs senast den 1 januari 2012.
Läkarförbundets ordförande Marie Wedin välkomnar riksdagsbeslutet:
– Läkarförbundet har kritiserat de orimligheter eller obönhörligheter som finns i sjukförsäkringssystemet sedan de kom till, och som har inneburit att flera uppenbart svårt sjuka eller till och med döende människor utförsäkras, säger hon.
Ett fortsatt utbrett problem i sjukskrivningsarbetet är kommunikationen mellan läkare och Försäkringskassan, som Marie Wedin säger måste bli bättre. En annan punkt på många sjukskrivande läkares önskelista, och som Läkarförbundet vill föra fram, är tillgång till expertisstöd.
– Som sjukskrivande läkare vore det bra att ha tillgång till något slags expertis att remittera vissa knepiga sjukskrivningsfall till, en företagsläkare eller »företagsläkare för arbetslösa«. En del fall blir – även med ett bra regelverk – väldigt svåra för den enskilde läkaren att bedöma. Och då borde man kunna ta hjälp i stället för att patienten ska behöva riskerar fara illa av Försäkringskassans godtyckliga bedömningar, säger Marie Wedin.