Överenskommelsen, enligt vilken Thomas Zilling ska säga upp sig från sin anställning som överläkare vid Hallands sjukhus i Varberg och få ett engångsbelopp om närmare 2,2 miljoner kronor utbetalt, är underskriven av Thomas Zilling och sjukhuschefen Anders Dybjer, enligt en avskrift av avtalet som anmälaren bifogar till JO.
Men vid undertecknandet den 4 maj saknade sjukhuschefen behörighet att teckna avtal om miljonersättning till Zilling, hävdar anmälaren. Överenskommelsen godkänns först i efterhand, i ett beslut underskrivet den 8 juni, av ordföranden för driftnämnden i Varberg. Och nämnden har inte delegation att besluta om att avsluta en anställning. Dessutom uppfyller inte avtalet som sådant vare sig avtalslagens eller arbetsrättens villkor för parter, enligt anmälaren, som skriver:
»Enligt min bedömning har Anders Dybjer upprättat en avtalsliknande falsk urkund för att på oriktig grund förmå en anställd att lämna sin arbetsplats och anställning. Notan för detta tilltag skulle gå till skattebetalarna.«
Anmälaren vill veta om JO delar hans bedömning, och om inte, så vill han veta vilka lagrum som medger den planerade överföringen på 2,2 miljoner kronor.
Det kan ta upp till fyra månader innan JO fattar beslut.