Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har i ett par års tid haft ögonen på akutsjukhusen i Skåne på grund av problem med överbeläggningar och otillräcklig bemanning.
Trots att fler vårdplatser inrättats har problemen eskalerat, främst beroende på ökat söktryck vid akutmottagningarna. En utredning visar att det fattas 50 vårdplatser totalt sett i regionen.
Nu presenterar regiondirektören och sjukhuschefen för Skånes universitetssjukhus (SUS) en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen. Man ska öppna den extra jourlinje i Malmö som utlovades redan för ett år sedan. Även Lund får en extra jourlinje. Man vill också skapa »fast track« på akutmottagningarna som innebär ett snabbare omhändertagande och kortare vistelsetider på akuten. 20 vårdplatser ska omfördelas från Lund till Malmö och 14 nya vårdplatser öppnas på Trelleborgs lasarett dit patienter kan skickas för eftervård.
Dessa åtgärder kan enligt utredningen införas inom befintliga budgetramar och ska genomföras å det snaraste. För att lösa problemen på lång sikt behövs dock åtgärder som kräver beslut av regionpolitikerna. Föreslagna åtgärder är bland annat ytterligare vårdplatser i Trelleborg och Ängelholm och fler intermediärvårdplatser vid SUS.
Man vill också starta ett pilotprojekt med primärvården för att avlasta akutmottagningarna. En del av den tunga arbetsbelastningen på akutmottagningarna beror nämligen på att patienter söker sig dit som lika väl hade kunnat tas om hand inom primärvården.
Lars Nevander, ordförande för De skånska läkarföreningarna, kallar förslagen ett »litet steg i rätt riktning«.
– Nettotillskottet blir 14 vårdplatser, det är för lite. Åtgärderna kommer att leda till en viss förbättring av vårdplatsläget i Malmö. I Lund blir det ingen förbättring. Samtidigt gör man inget åt huvudproblemet, att SUS är underfinansierat. Tvärtom ska sjukhuset spara 450 miljoner kronor. Det motsvarar 800-900 anställda, säger Lars Nevander.