Läkares rapporterade arbetsolyckor handlar i det närmaste uteslutande om fallskador, medan läkares rapporterade arbetssjukdomsfall har flera förklaringar: de uppkommer i samband med hantering av kemiska/biologiska ämnen eller har sociala och/eller organisatoriska förklaringsbakgrunder.
Läkare är relativt förskonade från arbetsolyckor jämfört med andra yrkesgrupper inom vård och omsorg. Undersköterskor, vårdbiträden och vårdare är väsentligt mer exponerade för olycksfall i arbetet. Bara maskinoperatörer, transport- och maskinförare, lager- och transportassistenter och montörer löper högre risk att råka ut för arbetsolycka. Detta enligt anmälda arbetsolycksfall till Arbetsmiljöverket 2010.
När det gäller arbetssjukdom så noterar Arbetsmiljöverket att i var fjärde anmälan om arbetssjukdom (från hela arbetsmarknaden) uppges arbetssjukdomen vara orsakad av organisatoriska eller sociala faktorer. Var tredje anmälan som gäller kvinnor misstänks ha dessa bakomliggande orsaker. Men från läkarkåren är det fler män som anger sociala eller organisatoriska skäl bakom arbetssjukdom 2010: av de elva anmälningarna kom åtta från manliga läkare. Bland de kvinnliga läkarna är den vanligaste orsaken bakom anmäld arbetssjukdom exponering för kemiska/biologiska ämnen.